Poskupljuju meso, mleko i jaja
20.06.2011.

Meso, mleko i jaja vrlo brzo će poskupeti, s obzirom na to da je sojina sačma, najvažnije proteinska hrana za životinje,dostigla je najvišu ikad zabeleženu cenu.
 U proteklom mesecu fabrike stočne hrane su bile primorane da čak tri puta rade korekcije cene koncentrata zbog skoka cena sojine sačme i skoka evra. Cena genetski modifikovane (GM) soje je skočila na svetskom tržištu - pa je to uticalo i na cenu ne GM soje kod nas. Mada mlekare još uvek nisu podigle otkupne cene mleka prema stočarima, ekonomski stručnjaci upozoravaju da do rasta otkupne cene mleka a posledično i prodajne cene mleka u maloprodajama mora da dodje vrlo brzo.
Posledica poskupljenja stočne hrane se prvo osetila u skoku otkupne cene svinja . Otkupna cena tovljenika je skočila sa 150 na i do 180 dinara po kilogramu žive vage.
Klaničari koji prodaju domaću, svežu svinjetinu, od svinja tovljenih ne-GM sačmom , kažu kako nemaju izbora, nego da i sami podginu cene svojih proizvoda. Soja je skočila sa 35 na 50 dinara, sačma je preko 60. Sojina sačma je poskupela u celom svetu zbog loše žetve soje u Južnoj americi a u Srbiji i dodatno zbog zatvorenog tržišta. Ne očekuje se da do sledeće žetve u Brazilu, cena soje vrati na predhodni nivo.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar