Drastično pojeftinjenje goriva u Srbiji do Nove godine
Lokacija: Srbija i svet
28.11.2018.

Cene goriva u Srbiji pašće do nove godine za oko deset dinara po litru u odnosu na to koliko su iznosile na početku novembru, najavljuju stručnjaci i vlasnici iz naftnih kompanija. Tako će benzin sa 159 dinara, koliko je koštao u prvim danima novembra, pojeftiniti na 147 dinara, a dizel sa 171 na 162 dinara.

Razlog za ovo osetno pojeftinjenje je pad cene sirove nafte na svetskoj berzi, ali i porast nivoa Dunava koji će omogućiti da gorivo ponovo stiže tankerima, što je mnogo jeftiniji način transporta od cisterni i vozova.
benzin
 
Madžar: Moguć pad i drugih cena
 
Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da bi drastičan pad cene goriva morao da se odrazi i na pojeftinjenje velikog broja proizvoda.
 
- Ovo je sjajna vest za celu privredu i sve nas. Cena Goriva utiče i na cene svih ostalih namirnica koje se transportuju. Kada je gorivo poskupljivalo u prethodnom periodu i ostale cene su skakale. Zbog toga se sada sa punim pravom očekuje da pojeftini najpre transport, a potom i namirnice u prodavnicama. Nije realno očekivati da pad cena namirnica bude ekvivalentan padu cene goriva jer je to samo jedan činilac koji formira cenu - poručio je Madžar.
 
Predsednik kompanije "Nafta a.d." Nebojša Atanacković objasnio je da je pad cene nafte rezultat stabilizacije na svetskom tržištu i "neuspelih" sankcija Iranu.
 
Dugoročna stabilnost
 
- Ovo što se sada događa primer je koliko je teško prognozirati bilo koje kretanje na tržištu nafte. Početkom meseca su svi pretpostavljali da će zbog najavljenih sankcija Iranu cena nafte znatno skočiti, a desilo se totalno suprotno i ona je osetno pala. Razlog za to je što je Iran nastavio da prodaje naftu svojim najvećim kupcima Indiji i Kini i jednom broju najrazvijenijih zemalja u Evropi i samim tim su sankcije Amerike praktično fiktivne. Uz to su Iranci dobrim delom uticali na ovaj drastičan pad cene barela jer su maksimalno spustili cenu nafte kako bi uprkos sankcijama zadržali stalne kupce - kaže Atanacković.
 
On smatra da će cena nafte nastaviti da pada u 2019. godini.
 
- Ovako niska cena barela sirove nafte rezultat je stabilnosti na svetskom tržištu i to bi moglo da potraje. Uz to nema ni nekih velikih političkih turbulencija, osim ovog sukoba Ukrajine i Rusije, koji ne utiče na cenu nafte. Sve to ide naruku i ljudima u Srbiji jer su cene benzina i dizela na pumpama sve niže. Taj trend bi trebalo da se nastavi, pogotovo ako imamo u vidu da će transport ponovo moći da ide preko Dunava, što je najjeftinija solucija - tvrdi Atanacković.
 
Izvor i foto: srbijadanas.com
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar