Kako proveriti pouzdanost automobila pred put
Autor: Redakcija
27.11.2018.

Prilikom putovanja automobilom, pogotovo ako odlazite na daleku destinaciju, treba da budete sigurni da ćete bezbedno putovati. Kako biste bili sigurni da je automobil ispravan, pred put je neophodno da proverite da li sve funkcioniše kako treba, a to je najbolje da uradite u ovlašćenom servisu.

Na neke faktore ipak ne možete uticati tokom putovanja, pa tako u većini slučajeva kada se pokvari motor, vozilo je za otpad i tada je potrebno obratiti se nadležnim službama koje će vozilo ukloniti sa puta. Kako biste eventualno sprečili da Vam se ovakve stvari dogode, najbolje je da kontrolu vozila obavite barem dve nedelje pred put, kako biste imali dovoljno vremena da otklonite neispravnosti. U nastavku teksta saznajte kako da proverite pouzdanost automobila pred put.

Kontrolni pregled je obavezan

Odlazak na odmor ili neko drugo duže putovanje automobilom ima određene prednosti u odnosu na putovanje drugim vozilima , jer nema čekanja i pretresa na aerodromima i gužvi koje se mogu desiti u autobusima i vozovima.

Međutim, pre nego što odete na odmor potrebno je da proverite automobil, čak i ako je nov i bez obzira na to što je tehnički pregled urađen prilikom registracije. U nastavku teksta pročitajte šta sve podrazumeva kontrolni pregled pred putovanje.

Vizuelni pregled

Kada odete na servis automobila , majstor će prvo osmotriti vozilo, kako bi utvrdio da li postoje neki skriveni problemi. Zahvaljujući iskustvu koje imaju, majstori nekada mogu da uoče problem na prvi pogled, pa tako mogu vizuelnim pregledom da otkriju necentriran trap, loše amortizere ili neki drugi problem.

Provera kočnica

Bilo da putujete na udaljenu destinaciju ili negde bliže, provera kočnica je obavezna. Kako biste proverili da li je Vaš kočioni sistem pouzdan, potrebno je da odete kod majstora, koji će Vam proveriti kočione pločice i diskove, kako bi proverio da li su previše istrošeni, kao i pankove i doboše. Takođe, prilikom provere kočnica treba i proveriti da li negde nešto curi , i po potrebi dopuniti ulje.

Pregled rashladnog sistema motora

Kako se ne bi dogodilo da Vam auto “prokuva” na putu, obavezno obavite pregled rashladnog sistema. Ovaj pregled je posebno važan ukoliko putujete u letnjim mesecima , kada spoljna temeperatura može dodatno uticati na pregrevanje motora. Proverite da li su creva za prenos rashladne tečnosti dovoljno čvrsta i da li su dobro zategnuta, kako ne bi došlo do curenja tečnosti.

Takođe, pregledajte stanje kaiša koji pokreće ventilator. Ovi kaiševi na pređenih 50-60.000 kilometara slabe, pa ih ukoliko je Vaš automobil premašio ovu kilometražu obavezno zamenite pred putovanje.

Provera nivoa ulja u motoru

Kako motor automobilao normalno funkcionisao, potrebno je da ima dovoljno ulja. S obzirom na to da će prilikom putovanja motor biti izložen većim opterećenjima, pogotovo ako putujete na daleku destinaciju. Promena ulja se preporučuje na svakih 5.000 kilometara ili na tri meseca, pa je zato pred put dopunite ulje, kako biste bili sigurni da će Vam trajati do povratka.

Pregled pneumatika

Mnogi vozači zanemaruju proveru pneumatika, pa tako neki čak ni ne menjaju gume sezonski, što je veoma pogrešno. Pred odlazak na put, obavezno proverite pritisak u gumama, jer ako je guma previše napumpana, stabilnost vozila će na putu biti manja. Ipak, ako nije dovoljno napumpana, guma će stvarati pritisak na osovinama.

Takođe, obavezno proverite i rezervnu gumu, koju radi sigurnosti treba da imate kada putujete i naravno, stavite gume za odgovarajuću sezonu.

Signalizacija

Signalizacija na automobilu je Vaš jezik na stranim auto-putevima i jedini način da se sporazumevate sa ostalim učesnicima u saobraćaju, pa je zato provera celokupne signalizacije obavezna pred put. Samostalno možete proveriti da li rade sva osvetljenja u kolima , sirena i drugi delovi signalizacionog sistema, a potom ukoliko nešto ne radi, posetite majstora.

Preporučujemo Vam da proveru signalizacije obavite pred put, jer su popravke znatno jeftinije u Srbiji, a takođe kazne u regionu i Evropi su za neispravnu signalizaciju veoma rigorozne i policajci uglavnom nemaju razumevanja.

Saveti za bezbedno putovanje

Nakon što obavite kontrolni pregled vozila, možete da obavite pripremu dokumentacije, kao i plana putovanja, kako bi Vaš put protekao bez problema. Kako ne biste bespotrebno lutali i dodatno opterećivali svoje vozilo, pred put možete skinuti mapu države ili mesta u koje putujete .

Danas je plan puta veoma jednostavno napraviti, zahvaljujući pametnim telefonima koji sadrže aplikacije za navigaciju, kao što je na primer,Google maps. MapuSrbije na primer, skinite još dok ste kod kuće, kako biste mogli da ih koristite i ukoliko nemate internet. Naravno, ponesite punjač za auto, kako ne biste ostali bez uputstava na sred puta.

Prilikom putovanja automobilom, neophodno je da nabavite dozvole, kao što su Zeleni karton, međunarodna dozvola i naravno, vozačka dozvola Republike Srbije. Ukoliko putujete tuđim automobilom, obavezno treba da imate i Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom.

Nakon što obavite kontrolni pregled vozila, pribavite potrebnu dokumentaciju i napravite plan puta, možete poći na put. Učinite sve što je potrebno da Vam duga vožnja bude uživanje, a ne obaveza, tako ćete mnogo više uživati, a to je i cilj putovanja, zar ne?

Foto: Pixabay / RyanMcGuire


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar