Ukoliko se ne poštuju propisane mera moguće i uvođenje vanredne situacije u Somboru

Štab za vanredne situacije Grada Sombora je donošenjem dosadašnjih mera pokušao da spreči dalje razmere širenja epidemije koronavirusa.

Zato je potrebno, kažu u Štabu, da se građani pridržavaju prvenstveno mera lične zaštite, a zatim ostalih mera kojima mogu da izbegnu dalje širenje zaraze.

Grad Sombor apeluje na građane da na javnim mestima u zatvorenom prostoru nose zaštitne maske i održavaju međusobno rastojanje od najmanje 1,5 metar, kao i na otvorenom prostoru ukoliko nije moguće održati rastojanje između dva lica od najmanje 1,5 metar. Zaštitne maske su obavezne i u zatvorenim prostorijama radnih organizacija, trgovinskim i ugostiteljskim objektima, pijacama, kladionicama, javnom prevozu i taksiju  uz pridržavanje fizičke distance od 1,5m.

Iz Štaba podsećaju da su zabranjena javna okupljanja u zatvorenom i  otvorenom prostoru, kao i organizovanje svečanosti, svadbi, proslava, kulturnih, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, proslave i porodična okupljanja u ugostiteljskim i drugim objektima. Javnim  okupljanjem smatraju se i korišćenja parkova, dečjih i rekreacionih igrališta, skejt parkova, fitnes mobilijara i slično.

Obustavljen je rad gradskih javnih kupališta (otvoreni bazen i „Štrand“ ) i drugih javnih kupališta na teritoriji grada Sombora. Ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 23 časa.

U objektima javne namene, radnim organizacijama, ugostiteljskim i trgovinskim objektima obavezno je postavljanje dezobarijera i dezinfekcija ruku.

Kontrolom je utvrđeno da se pravna lica i preduzetnici (ugostiteljski objekti, trgovinski objekti, kladionice i dr.) ne pridržavaju mera i odluka  koje su donete od strane Štab za vanredne situacije Grada Sombora i Vlade Republike Srbije (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje fizičke distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, obavezna upotreba zaštitnih sredstava tj. maski od strane zaposlenih i korisnika usluga i dr.). Za nepridržavanje mera je propisana novčana kazna u iznosu od 50 000 do 2 000 000 dinara.

Grad Sombor upućuje napomenu svim ugostiteljskim objektima da se pridržavaju  donetih mera o radnom vremenu i merama prevencije, uz napomenu da će oni koji se ne budu pridržavali mera biti zatvoreni od strane nadležne inspekcije.

Grad Sombor upućuje napomenu i svim licima  koja su upućena na lečenje i izolaciju u kućnim uslovima  u trajanju od 14 dana (lica kod kojih je testiranjem utvrđeno prisustvo virusa SARS-CoV-2, a kod kojih nije utvrđeno prisustvo nijednog simptoma i/ili znaka bolesti COVID-19 ili se ispoljavaju vrlo blagi simptomi i/ili znaci bolesti COVID-19),  da se pridržavaju mera izolacije. Kontrolu pridržavanja mere izolacije vršiće pripadnici organa državne uprave nadležnog za unutrašnje poslove.

Gradski štab za vanredne situacije biće u stalnom zasedanju, a i dalje će pratiti situaciju u gradu. U skladu sa tim će eventualno biti i pooštravane mere ukoliko se postojeće ne pokažu dovoljno efikasnim (zabrana rada pijaca, zatvaranje kladionica, zatvaranje svih ugostiteljskih objekata i zabrana rada do daljnjeg i drugo), a krajnja mera je proglašenje vanredne situacije koje bi  nepovoljno uticalo na privredu i ekonomiju grada.

Budite odgovorni, savesni i solidarni, poštujte mere i držite socijalnu distancu poručuju u Štabu. 

 

 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Pera Nosac

19.03.2024 | 11:50
Kako ih nije sramota da najavljuju novi talas konjunkturnih strahova kod ljudi, a puste 7000 ljudi na "Somborski kotlić", umesto da kreiraju nastupe mladih muzičara klasične muzike na otvorenom uz poštovanje svih ovih neophodnih mera zaštite. Zar je sad neko iskreno "željan" bahaćenja i veselja, ili je bila u pitanju proslava izborne pobede. E moji Somborci, gnjide su među nama. "LOKALCI" gde ste bili tada da bojkotujete jedno suludo okupljanje razularene seljane..."danas fisch sutra kulen i slanina".
Postavi komentar