Bođoš - somborski simbol

Zamenik gradonačelnika Sombora, Vladislav Živanović održao je radni sastanak sa predstavnicima Udruženja građana "Moj Sombor" na kome je predstavljena inicijativa ovog udruženja o uspostavljanju bođoša kao jedinstvenog i prepoznatljivog simbola grada Sombora.

Igor Tumbas, predsednik UG "Moj Sombor" je istakao da je ovaj sastanak prvi takve vrste kome prisustvuju svi oni koji vode glavnu reč o uređenju grada, počevši od odeljenja Gradske uprave do javnih preduzeća. Tumbas je u svom uvodnom izlaganju stavio akcenat na činjenicu da su bođoši uvek bili asocijacija na Sombor, koji je u našoj zemlji, ali i šire poznat kao grad zelenila, kulture i tradicije. Prema njegovim rečima, "moraju se prepoznati celine koje grad ima, pre svega uže jezgro grada oivičeno sa četiri Venca, kako bi se imao jasan uvid u ono sa čime kao grad raspolažemo, kako zbog nas samih tako i zbog eventualnih investitora, saradnika i drugih".

"Pored zaštite ambijentalnih celina i zelenih površina ideja UG "Moj Sombor" je i da se na mestima gde je planirana seča drveća, kao što je to nedavno bio slučaj sa drvoredima unutar centralnih gradskih ulica, zasade tzv. "spomen parkovi" koji bi bili podržani od strane zainteresovanih pojedinaca i preduzeća, a koji bi za uzvrat dobili simboličnu potvrdu da je konkretno stablo posađeno njihovim zalaganjem, što je neki trend koji je popularan u svetu. Takođe, ideja udruženja je i da, u saradnji sa Gradskom upravom i javnim preduzećima učestvujemo u pošumljavanju lokacija van gradskog centra na kojima je planirana sadnja drveća – to bi, između ostalog, mogli biti vetrozaštitni pojasevi pored međugradskih putnih pravaca." – istakao je Tumbas.

Vladislav Živanović je podržao inicijativu Udruženja građana "Moj Sombor".

"Moramo čuvati ono što imamo i što smo nasledili, jer ako se odreknemo tih stvari - kulture, tradicije, zelenila – mi se odričemo sebe. Moramo biti svesni da nam teška industrija neće doći, da preduzeća i firme koje smo nekada imali više ne možemo da povratimo i da nam je šansa za razvoj u poljoprivredi, kulturi, i turizmu. Ponovo ću reći da moramo čuvati ono što imamo i zbog toga, ispred Gradske uprave, podržavam ideju udruženja "Moj Sombor" i sve slične ideje koje su usmerene ka poboljšanju života svih naših sugrađana." – rekao je Živanović.

Sastanku na kome je, između ostalog, dogovoreno da se u narednom periodu pristupi izradi konkretnih planova o mogućnosti zamene stabala u onim gradskim ulicama koje se nalaze u planovima redovnog održavanja, prisustvovali su još i Milanka Krstić, načelnik Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave, Strahinja Pekez ispred Službe za turizam gradske uprave grada Sombora, Gordana Cvetićanin iz Odeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, Miodrag Pupovac, direktor JKP "Zelenilo" Sombor i Boris Đurković, direktor JP "Urbanizam" Sombor kao i članovi UG "Moj Sombor".


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar