Centar za socijalni rad Apatin - Pomoć i podrška svim korisnicima u teškim vremenima

U Centru za socijalni rad u Apatinu usled aktuelne situacije sa koronavirusom u našoj zemlji i proglašenja vanrednog stanja, prema rečima direktorke Nikoline Sučević, preduzeli su sve mere preporučene od strane države i resornog ministarstva u cilju zaštite svojih korisnika i zaposlenih. Iako rade u otežanim i specifičnim okolnostima, trude se, kako kaže Sučević, da svoje obaveze ispune profesionalno kako bi svako dobio pomoć koja mu je u ovom trenutku potrebna. U radu se susreću sa situacijama koje su im nove, ali se, ističe Sučević, oslanjaju na kreativnost i, pre svega, solidarnost i kolegijalnost.

Kako ste organizovali rad zaposlenih u Centru tokom vanrednog stanja?

-Trećina zaposlenih radi od kuće, odnosno, rešenja za rad od kuće dobili su zaposleni koji imaju decu ispod 12 godina, kao i zaposleni stariji od 60 godina, ukoliko njihova radna pozicija dozvoljava takav rad. Druge dve trećine dolaze na posao u smenama, kako bi se ispoštovala preporuka da se na određenom prostoru ne nalazi više od pet ljudi istovremeno. U kancelarijama je najviše po dva radnika. Svi zaposleni imaju sredstva za zaštitu, dakle, maske, rukavice, sredstva za dezinfekciju, koje smo obezbedili iz donacija i od jedinice lokalne samouprave – navodi Sučević.

Kako Centar trenutno funkcioniše kada je u pitanju kontakt sa korisnicima, odnosno, njihova informisanost o uslugama?

-Centar je organizovao prijem svih zahteva putem pošte, email-a i telefona, kao i putem mobilnog telefona na koji smo dostupni 24 sata svih sedam dana u nedelji, te se rešenja, potvrde, uverenja dostavljaju na kućnu adresu korisnika. Jednokratne novčane pomoći isplaćujemo uz pomoć volontera Crvenog krsta, gerontodomaćica i sekretara mesnih zajednica u selima, sve uz pristanak korisnika koji bira na koji način i ko će mu doneti odobren iznos na kućnu adresu. Svi korisnici socijalne pomoći stariji od 65 godina su ovlastili druga lica za podizanje socijalne pomoći tako što smo, na osnovu evidencije, telefonom pozvali sve i pitali koga žele da ovlaste, te uz pomoć sekretara mesnih zajednica, koji su skenirali lične karte i prosleđivali ih nama, pravili ovlašćenja koja su korisnicima dostavljena na kućnu adresu putem pošte - objašnjava Sučević.

Na koje sve načine uspevate da ispunite sve obaveze koje imate prema korisnicima, ali i zaposlenima u ovoj specifičnoj situaciji?

-Usluga Pomoć u kući je reorganizovana i svi korisnici su prvo telefonskim, a onda i pismenim putem obavešteni da zbog vanrednog stanja privremeno suspendujemo planove usluga. Obavešteni su da gerontodomaćice neće obavljati poslove održavanje higijene stana i dvorišta, spremanje hrane i slično, već će se bazirati isključivo na nabavci hrane, lekova, plaćanje računa, zakazivanja pregleda kod lekara, posredovanje kod drugih institucija. Sve, naravno, sa ciljem smanjenja kontakata starijih osoba i dostupnosti gerontodomaćica svim stanovnicima opštine Apatin, a ne samo sadašnim korisnicima. I dalje se ide u domaćinstva nepokretnih korisnika zbog održavanja higijene i menjanja pelena i pri tome se poštuju sva preventivna higijensko- sanitarna pravila i mere zaštite. Nijedan korisnik nije imao primedbu na ovakav režim, te se ovom prilikom svima zahvaljujem na solidarnosti. Brojevi telefona gerontodomaćica su poznati korisnicima i one sa njima dogovaraju termine poseta i radne zadatke. Gerontodomaćice zajedno sa volonterima Crvenog krsta obilaze korisnike i starije građane koji se obraćaju Centru – navodi Sučević i dodaje da su uz pomoć lokalne samouprave obezbedili pakete hrane koje dostavljaju najugroženijim građanima, prvenstveno onim starijim od 65 godina. Paketi se, kako kaže, dostavljaju i samačkim domaćinstvima koji su korisnici novčane socijalne pomoći.

Sa kakvim se problemima zaposleni susreću na terenu?

-Imamo veliki problem sa licima koja su otpuštena sa bolničkog lečenja, ali njihovo zbrinjavanje unutar porodice nije moguće ili nemaju srodnike. Zbog zabrane prijema novih korisnika u ustanove, praktično nemamo nikakve druge resurse. Gerontodomaćice ih obilaze i nabavljaju hranu, te se određenom broju najugroženijih lica obezbeđuje pravo na besplatan obrok. Opština Apatin donela je odluku da, dok traje vanredno stanje, ova usluga bude potpuno besplatna za sve korisnike - ističe Sučević.

Na koje sve načine sugrađani mogu da se informišu o svemu što ih interesuje iz domena socijalne zaštite?

-Ono što je važno jeste da je Vlada donela odluku da se sva davanja iz domena socijalne zaštite produžavaju automatski dok traje vanredno stanje i korisnici nemaju potrebu da se obraćaju Centru za socijalni rad kako bi obnovili prava na novčanu socijalnu pomoć, dodatak za negu i pomoć drugog lica. Naše resorno ministarstvo je preduzelo sve mere kako bi korisnici bili blagovremeno obavešteni i dobijali sve neophodne informacije. Postoje vajber zajednice gde svi građani mogu da pristupe i dobijaju važna obaveštenja na svoj telefon. Zajednici se može pristupiti preko sledećih linkova: vajber zajednice Ministarstva rada i vajber zajednice Ministarstva rada-OSI - kaže Sučević.

Sučević je, na kraju, apelovala na sve sugrađane da ostanu kod kuće, da smanje kontakte sa drugim ljudima i poštuju sve preventivne mere.

-Poslušajte savete nadležnih, budite u telefonskom kontaktu sa porodicom i prijateljima i, ukoliko imate potrebu, potražite pomoć dežurnih službi, među kojima je i Centar za socijalni rad Apatin – rekla je Sučević.  

 
 
  

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Vojislav V.

18.05.2024 | 12:54
Nikolina Sučević je posvećena, pozitivna i svako bi trebao u radu sa ljudima da ima pristup poput nje. Za svaki problem je pronašla rešenje - to je ono što zaista poštujem!
Postavi komentar