Edukacija o korišćenju jezika i pisma nacionalne manjine

Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine odobrio finansiranje pet prijava koje su prosledili organi i organizacije sa teritorije grada Sombora, u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacinalnih manjina.

Ugovore o dodeli budžetskih sredstava organima i organizacijama u AP Vojvodini u čijem radu su u službenoj upotrebi jezici i pisma nacionalnih manjina, potpisali su pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Mihalj Njilaš (Nyilas Mihaly) i predstavnici organa i organizacija sa teritorije AP Vojvodine. Ugovore o dodeli sredstava gradu Somboru, potpisao je Čaba Sakač, član Gradskog veća za zaštitu prava nacionalnih manjina.
Prema rečima pokrajinskog sekretara Njilaša, ove godine izdvojeno je 9.500.000,00 dinara za osposobljavanje zaposlenih da se koriste jezikom nacinalnih manjina, za razvoj sistema elektronske uprave, izradu i postavljanje višejezičnih tabli i štampanje višejezičnih obrazaca i javnih publikacija.
Prilikom potpisivanja ugovora rečeno je da su u proteklih nekoliko godina, od kada Sekretarijat podržava ovakve projekte, najviše prijava podneli gradovi Subotica (50) i Sombor (16 prijava).

U 2015. godini gradu Somboru je odobreno finansiranje osposobljavanja zaposlenih u organima i organizacijama da se koriste jezikom nacinalnih manjina koji je u službenoj upotrebi, naročito zaposlenih na radnim mestima na kojima se ostvaruje kontakt sa strankama. Odobrena je i prijava MZ Bezdan u Bezdanu za finansiranje troškova izrade i postavljanja tabli sa naznakom organizacija i drugih obaveštenja za javnost ispisanih na jezicima koji su u službenoj uportebi u Bezdanu. Osnovnoj školi Bratstvo-jedinstvo u Bezdanu biće finansiran projekat Razvoj sistema elektkronske uprave za rad u uslovima višejezičnosti, a JKP Zelenilo Sombor – troškovi izrade i postavljanja tabli sa nazivom organizacija na jezicima koji su u službenoj upotrebi u gradu.

Mesnoj zajednici u Bačkom Bregu biće finansirani troškovi izrade i postavljanja tabli s naznakom naseljenog mesta na putnim pravcima i nazivom ulica ispisanih na jezicima koji su u službenoj upotrebi u ovom selu.

Ugovori su potpisani 6. avgusta 2015. godine u Novom Sadu.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar