Grad dobio sredstva za regionalni centar za upravljanje otpadom
Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović potpisala je danas u Beogradu Ugovor o sufinansiranju realizacije projekta „Tehnička kontrola projekta za građevinsku dozvolu“ sa Ministarstvom zaštite životne sredine.
Gradu Somboru dodeljena su sredstva u iznosu od 1.600.000,00 dinara putem Javnog konkursa za sufinansiranje realizaccije projekata izgradnje sistema upravljanja otpadom, dok je Grad obezbedio iznos od 400.000,00 dinara. Ovim sredstvima finansiraće se Tehnička kontrola projekta za građevinsku dozvolu, u cilju uspostavljanja Regionalnog centra za upravljanje otpadom.
Regionalni centar za upravljanje otpadom predstavlja prioritet i preduslov zaštite životne i društvene sredine, čijom izgradnjom će se dobiti primeren način upravljanja otpadom u skladu sa evropskim standardima.
Izgradnjom Regionalnog centra za upravljanje otpadom Rančevo uspostaviće se sistem upravljanja komunalnim otpadom koji obuhvata minimizaciju stvaranja otpada, uspostaviće se kontrola tokova i količine otpada, recikliranje otpada, i njegova ponovna upotreba, bezbedno odlaganje nereciklabilnog dela, saniranje i zatvaranje postojećih divljih smetlišta, kao i dobijanje alternativnih goriva iz otpada koje je od posebnog značaja sa ekološkog i ekonomskog aspekta.
Projekat Regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će u okviru prerade koristiti mehaničko-biološki tretman komunalnog otpada, prvi je ovakve vrste u Republici Srbiji, ali i širem okruženju.

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar