Jedinstveni makoš reteš je brend Kupusine

Makoš reteš je poslastica za koju meštani Kupusine kažu da je najukusniji kolač u svetu. Ova jedinstvena poslastica svojevrsni je brend Kupusine, gde se još od 19. veka pravi po jedinstvenom receptu. Kako se pravi ova poslastika kao i zbog čega je tako poseban u svetu ispričala nam je majstorica za makoš reteš Eva Dubac.

-Makoš reteš je jedan od najukusnijih kolača na svetu. Ova poslastica se pravi na jedinstven način i od najboljih sastojaka, zato je tako posebna u svetu. Prvo se pomešaju mak i šećer pa se samelju u drvenom avanu koji je pravljen od drveta trešnje ili višnje – počinje priču Eva ističući da se ovaj kolač na tradicionalnan način pravi jedino u Kupusini, što mu daje gastronomsku, ali i turističku vrednost. 
 
 
Eva nam otkriva da se smesa maka i šećera, samlevena u avanu, koji je u njenoj porodici već tri generacije, pomeša sa svinjskom mašću, a da se testo, koje treba da bude izuzetno tanko, razvlači na stolu.
 
-Kada razvučemo testo dovoljno tanko, na jednu ivicu stavljamo domaći pekmez od šljiva, pa pospemo smesu maka i šečera i poprskamo pavlakom. Pomoću stolnjaka urolamo, stavljamo na tepsiju, premažemo rastopljenom mašću i pečemo na visokoj temperature – navodi Eva.
 
 
Recept se prenosi sa kolena na koleno pa je Eva tako od svoje bake naučila da pravi makoš reteš.
 
-Moja baka je naučila mene, a nju su naučile njena mama i baka. Deluje jednostavno, ali ne uspeva svakoj domaćici. Bilo mi je potrebno puno vremena da savladam način na koji se pravi, ali pošto sam oduvek volela da pečem kolače, to mi nije predstavljalo nikakav problem. Iako ga sama pravim već deset godina, moja baka i dalje, svaki put stoji pored mene i nadgleda – kaže Eva.
 
Ova štrudla je, kako ističe Eva, najposlastica u Kupusini, gde se pravi za svadbe, krštenja i posebne prilike. Prvo mesto svakako zauzima makoš reteš, ali su tu i druge vrste reteša. Odmah iza makoš reteša je, kaže Eva, reteš sa orasima.
 
-Reteš sa sirom se pravi na slan, ali i na sladak način i to sa suvim grožđem. Reteš punjen jabukama, kupusom i bundevom se pravi na jesen. Pravimo još i reteš sa grizom i višnjama – nabraja Eva.
 
 
Makoš reteš je, kako ističe Eva, deo mađarske tradicije koje je duboko ukorenjena u ovom selu. Eva, koja je rođena u mađarskoj porodici, smatra da je jako važno očuvanje kulture i maternjeg jezika. Pripadnicima manjinskih zajednica potrebno je omogućiti viši životni standard, da se čuje njihov glas, ali i da se bore za svoje interese, ističe Eva koja je, osim što je majstorica za ovu jedinstvenu štrudlu i predsednica lokalne organizacije SVM-a i zamenica predsednika Saveta Mesne zajednice Kupusine.
 
-Učestvujem u kulturnim događajima u selu, član sam glumačke sekcije kulturno-umetničkog društva, a pomažem i u radu folklorne sekcije, ali moja najveća strast je, svako, pečenje štrudli. Pored toga pomažem svojoj zajednici aktivnim pisanjem konkursa. Po struci sam građevinski inženjer, i u toku školovanja sam naučila da se moram založiti za sebe, čak i u visokim potpeticama. Smatram da bez obzira na pol svi moramo da se izborimo da budemo prihvaćeni i da postignemo svoj cilj – navodi Eva koja smatra da je za sve u životu najbitnija dobra organizacija i da je jako važno da budemo okruženi ljudima koje volimo. 
 
 
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Gyuri

01.05.2024 | 13:04
Bravo Eva, divne slike i opis ove tradicije
Postavi komentar