Mere populacione politike za povećanje nataliteta u Apatinu

Kada su u pitanju pomoć trudnicama, kao osetljivoj kategoriji stanovništva, Opština Apatin sprovodi nekoliko akcija koje spadaju u ovu meru populacione politike.

Trudnice iz apatinske opštine neposredno pred polazak u porodilište na kućnu adresu dobijati proizvode potrebne za negu majke i bebe u prvim danima života: higijenske, kozmetičke i ostale neophodne proizvode. U ovaj program su  uključene sve trudnice koje vode i koje će ubuduće voditi trudnoću u Domu zdravlja Apatin. Ideja je, kako kažu u lokalnoj samoupravi, da se pomognemo trudnicama u tom kritičnom periodu, da ne moraju da brinu o nabavci i da imaju dodatni trošak.

Među merama kojima se podržava povećanje nataliteta u apatinskoj opštini je i školica za trudnice. Ove školice su podrška trudnicama, edukacija koja je besplatna. U okviru školice buduće majke upoznaju se sa temama ishrane, pripremom za porodilište i porođaj, savetima o razvoju i zdravlju bebe. Opština Apatin zajedno sa komercijalnim sponzorima školice, priprema i brojne poklone i iznenađenja za sve polaznice. Prijave se vrše u Patronažnoj službi Doma zdravlja Apatin, lično ili na telefone 025/772-226 i 025/773-722.

Još jedna aktivna mera populacione politike koja predstavlja podršku povećanju nataliteta u Apatinu je i jednokratna pomoći za vantelesnu oplodnju. Pravo na ostvarivanje ove jednokratne pomoći  u visini od 250 000 dinara, imaju svi podnosioci zahteva sa teritorije MZ Apatin kojima je konstatovana neplodnost i to pod uslovom da su prethodno iskoristili tri pokušaja ostvarivanja ovog prava iz sredstava republičkog zdravstvenog osiguranja. Takođe, parovi koji su započeli proceduru vantelesne oplodnje o sopstvenom trošku za četvrti pokušaj, a koji nije finasiran iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, imaju  pravo na naknadu troškova uz priložene račune do visine 250 000 dinara. Sredstva za ove namene obezbeđena su iz mesnog samodoprinosa  1% koji je po prvi put zaveden 1. januara 1994. godine, a zahteve za ostvarivanje pomoći za vantelesnu oplodnju podnose se komisiji Mesne zajednice Apatin.

Nakon ostvarivanja ovog prava korisnik sredstava je dužan da Mesnoj zajednici Apatin dostavi izveštaj o namenski utrošenim sredstvima u roku od 6 meseci od dana kada je izvršena uplata sredstava od strane Mesne zajednice. Javnim pozivom je naznačena dokumentacija koja se mora dostaviti radi ostvarivanja ovog prava, a za sva pitanja i nejasnoće zainteresovani građani se mogu obratiti stručnoj službi Mesne zajednice Apatin. 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar