Ministar Nedimović posetio poljoprivredna gazdinstvima u apatinskoj opštini

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, u pratnji zamenice predsednika Opštine Apatin Dubravke Korać i njenih saradnika, danas je obišao poljoprivredna gazdinstva u Sonti, Svilojevu i Prigrevici, gde je sa domaćinima i prisutnim poljoprivrednicima razgovarao o aktuelnim temama iz oblasti poljoprivrede. Dejan Stojaković u Sonti, Draško Macanović u Svilojevu i Dejan Čule u Prigrevici, ugostili su ministra i delegaciju iz opštine.

-Često boravim u ovom kraju i ono što mi je drago je što smo obećali pre godinu-dve dana i dali zemljište na višegodišnji zakup, to smo realizovali tokom ove godine i za narednih 10 godina poljoprivrednici ne moraju da vode brigu. Poljoprivrednicima je do sada bio problem zakup na godinu-dve, ali zakup od 10 godina ih obavezuje. Ono što si dobio moraćeš da oplemeniš, a ne da ga devastiraš -rekao je Nedimović.

Prema rečima ministar spremljen je i set zakona iz oblasti poljoprivrede koji se tiču zemljišta, regulisanja statusa poljoprivrednika, kao i izmena zakona o penzijsko-invalidskog osiguranja koji je do sada jednako tretirao poljoprivrednike koji imaju jedan ili 100 hektara, što će biti promenjeno. Ministar je pomenuo i aktuelan konkurs za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti koji žele da se bave poljoprivredom. Nedimović je najavio i konkurs za kupovinu traktora koji će biti raspisan u decembru.

-Sledeće godine nastavljamo sa svim merama koje su bile i ranije. Sa tim što ćemo imati i nove mere kojima ćemo podstaći ono što se traži na tržištu, kao što je govedarstvo. Sledeće godine, a to je važno da znaju oni koji su u zakupu, radićemo nultno stanje zemljišta. Da utvrdimo kakav je kvalitet zemljišta u zakupu. Na kraju zakupa ćemo ponovo raditi kontrolu merenja. Ukoliko je neko unapredio zemlju dobiće nagradu  tako što će mu se umanjiti zakup. Onaj koji je pogoršao kvalitet zemljišta dobiće kaznu tako što više neće moći da zakupi zemlju – naveo je Nedimović.

-Imali smo čast da ugostimo ministra poljoprivrede, a ono što mi je posebno drago kao predstavnika lokalne samouprave jeste što su poljoprivrednici imali priliku da neposredno razgovaraju sa ministrom koji je došao na njihovu kućnu adresu i da mu izlože svoje probleme. To zaista pokazuje koliko Srpska napredna stranka i njeni ministri vode računa o svakom građaninu, te da ministru nije teško da obiđe tri sela u apatinskoj opštini. Do kraja godine očekujemo još dve posete gde ćemo razgovarati o nekim krupnijim projektima koji se tiču i same opštine. Važno je da su poljoprivrednici izneli probleme, u pojedinim stavrima i mi smo dobili kritiku. Mislim da ovakav način komunikacije znači domaćinima. Ovi domaćini koje smo posetili uglavnom su mladi. Nadam se da je ova poseta bila u njihovu korist - rekla je Korać.

Opština Apatin, kako je rekla Korać, dobija ozbiljne iznose od zakupa poljoprivrednog zemljišta, te je ideja da se pljoprivrednicima ta sredstva vrate kroz subvencije koje Opština daje i projekte koje planira. U narednoj godini, kako je istakla, planiran je nastavak uređenja atarskih puteva, kao i izlaza sa njiva na puteve.

Dejan Čule iz Prigrevice, koji se bavi proizvodnjom povrća, rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je imao priliku da ugosti ministra.

-Nisam znao za pogodnosti o zakupu državnog zemljišta, koje ćemo moći da koristimo i mi proizvođači povrća na otvorenom, sa tim što treba da investiramo u sisteme za navodnjavanje. To je meni super. Teško je baviti se ovim, ima tu dosta da se radi, dosta je odricanja. Nemam vremena da idem na more jer sam u polju. Kad je sezona radi se po ceo dan. Ministar je u Prigrevici dobio najviše pitanja vezanih za stočarstvo, za otkup tovne stoke i bikova, kao i kupovinu teladi, i vakcinaciju. Čujem da su poljoprivrednici bili zadovoljni subvencijama. Telad će biti subvencionisana u pola cene - rekao je Čule.

 



 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar