Novogodišnja i Božićna čestitka predsednice opštine Apatin

Dragi sugrađani,

Iza nas je teška i neobična godina.

Naše živote u 2020. je izmenila pandemija korona virusa.

Promenila je načine na koji radimo, provodimo slobodno vreme, viđamo porodicu i prijatelje. Čeznemo za odlaskom na koncert ili utakmicu. Rukovanja i zagrljaji su postali retkost. Postali smo više okrenuti sebi i svojim porodicama, upućeni na svoje kuće i stanove. Ali smo u neku ruku postali i solidarniji i hrabriji i spremniji da se suočimo s izazovima. Shvatili smo važnost dobre pripreme za buduća vremena. I postali smo zahvalni, pre svega herojima među nama. U prvoj liniji zdravstvenim radnicima, ali i svima koji su nesebično pomagali i davali sebe u borbi protiv bolesti. Nepovoljnu zdravstvenu situaciju u našoj opštini dočekali smo spremno, upravo zbog ulaganja u zdravstveni sistem učinjenih u prethodnom periodu. Početkom prošle godine otvorili smo renovirane prostorije Doma zdravlja. Opšta praksa, medicina rada i laboratorije su uređeni i opremljeni po standardima kakve viđamo u zdravstvenim ustanovama na zapadu. Nabavljena je nova oprema, savremeni aparati i nova sanitetska vozila. Izgrađeni su logopedsko-defektološki kabinet i senzorna soba za decu sa posebnim potrebama. Mislili smo i na najmlađe – nakon gradnje modernih jaslica u Apatinu i renoviranja vrtića u Prigrevici, prošle godine je kompletno rekonstruisan i sređen vrtić u Svilojevu.

Na red dolazi isti takav objekat za mališane iz Sonte. Umanjeni budžeti sprečili su nas da završimo mnoge zamišljene projekte. Ipak, neki su u toku, a za neke smo pronašli novac i planiramo ih za 2021. godinu. Tu pre svega mislim na projekte u selima, poput kanalizacione mreže, sanacije puteva, gradnje pijace u Sonti, rekonstrukcije biciklističkih staza i ulice Srpskih vladara. Po završetku pandemije, vraćamo se traženju sredstava za veliki poduhvat kompletnog renoviranja osnovne škole u Apatinu, koja već dugo čeka na umivanje. Planiranim projektom će postati jedna od najmodernijih školskih ustanova u našoj zemlji.

U teškoj ekonomskoj situaciji, koja pogađa ne samo celu našu zemlju, već i ceo svet, trudimo se da očuvamo radna mesta u našoj opštini, ali i da otvorimo nova. Lepe vesti za ove praznike saopštili smo sa najavljenim dolaskom švajcarske kompanije, koja započinje investiciju gradnje fabrike. Posebno nas raduje što je investitor otkupio zemljište u Slobodnoj zoni, što znači da imaju poverenja u nas kao efikasnu lokalnu samoupravu, te da imaju nameru da ostanu u Apatinu i da šire svoje poslovanje. U godini pred nama očekujem još nekoliko ovakvih lepih vesti. Kao što znate, zbog aktuelne zdravstvene situacije, dočeka Nove godine i drugih prazničnih manifestacija neće biti. Opštinska sredstva namenjena tim događajima preusmerena su u humanitarne svrhe, u duhu ovog vremena darivanja i solidarnosti.

Ipak, opština je i ove godine obezbedila novogodišnje paketiće za sve naše najmlađe sugrađane. U ime opštinske uprave i svoje lično ime, želim Vam da novogodišnje i božićne praznike dočekate sa najbližima – u miru, sreći i najvažnije, u zdravlju.

Verujem da ćemo sledeću Novu godinu dočekati zajedno, na Trgu Nikole Tesle, uz muziku, vatromet i sećanje na koronu kao ružnu prošlost.

Sa nadom u bolju godinu,

Dubravka Korać,

Predsednica opštine Apatin


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar