Održana 48. skupština Stalne konferencije gradova i opština

Završni skup 48. skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) održan je danas putem onlajn platformi. Reč je o najvećem skupu lokalne samouprave u Republici Srbiji koji se organizuje jednom godišnje i okuplja predstavnike svih gradova i opština, kao i predstavnike državnih organa i partnerskih organizacija.

Tema ovogodišnje Skupštine je „Potencijali i izazovi u razvoju lokalne samouprave u narednoj dekadi“, a SKGO je ovom prilikom potpisao sporazume o saradnji sa Sportskim savezom Srbije, kao i sa Fondacijom Novak Đoković. Predsednik SKGO i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, prilikom obraćanja učesnicima, istakao je da je godina za nama bila puna izazova i da je pandemija uticala na živote, ekonomiju i planove. „Uprkos svemu, tokom ovog perioda lokalne samouprave u Srbiji pokazale su sposobnost da se izbore sa izazovima – dodatnim angažovanjem, zaposleni u lokalnim administracijama nisu dozvolili da život u potpunosti stane. Gradovi i opštine i dalje pokazuju veliku odgovornost prema građanima u trenucima krize i međusobnu solidarnost“ rekao je Ratković. Gradonačelnik Sombora naglasio je i da je organizacija SKGO nastojala da nove okolnosti ne ostave veliki uticaj na već ostvareni stepen podrške svojim članicama i na projekte koji se sprovode u lokalnim zajednicama. „Stalna konferencija već dugo godina, a posebno tokom trajanje ove krize, pokazuje da je ozbiljan resurs za svoje članice i veza između nacionalnih i lokalnih vlasti, kao i između samih lokalnih samouprava. Značaj postojanja, kako mi to ovde kažemo, jedne adrese svih gradova i opština, pokazan je još jednom tokom ove godine“ poručio je Ratković.

Na završnom skupu 48. skupštine Stalne konferencije gradova i opština učestvovali su i Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Saša Mogić, pomoćnik ministra državne uprave i lokalne samouprave, Frederik Valije, generalni sekretar Saveta evropskih opština i regiona, Andreas Kifer, generalni sekretar Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope i Emanuil Manolov, predsednik opštine Pavlikeni iz Bugarske, predsednik Mreže asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS) i predsednik Nacionalne asocijacija lokalnih samouprava Republike Bugarske (NAMRB). Ovogodišnja Skupština SKGO organizovana je uz pomoć projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske i programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“, koji finansira Vlada Švedske.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar