Održani Dani krsturske paprike

Manifestacija Dani krsturske paprike i ovoga puta je tokom vikenda (15. i 16. avgust) u Ruskom Krsturu okupila brojne poljoprivrednike i paprikare, kao i sve zaljubljenike u krsturski brend. Oni su uživali u bogatom kulturno-zabavnom programu, tradicionalnim jelima, u izložbi ručnih radova, kao i u muzici lokalnih tamburaških bendova.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Kula Velibor Milojičić. On je čestitao organizatorima na izvanrednoj manifestaciji i istakao da su opština Kula, Agencija za razvoj i Turistička organizacija opštine Kula ove godine doprineli podizanju manifestacije na viši nivo i poručio da je neophodno iz godine u godinu unapređivati ovu važnu manifestaciju.

U okviru manifestacije, koja se četvrti put održava u Ruskom Krsturu, proglašen je najlepši štand, najteža paprika proizvedena na njivi aktivnog paprikara, kao i najlepše dečje maske koje su urađene po motivu paprike.

Pored predstavnika lokalne samouprave i narodnih poslanika iz kulske opštine manifestaciji su prisustvovali gosti iz Slovačke, kao i Ambasador Islamske Republike Pakistan, Arif Mahmed, koji je po svojoj želji posetio Ruski Krstur.

Tokom drugog dana manifestacija se odvijala na hipodromu Leji, na kojem su održane kasačke trke.

Ruski Krstur živi od uzgoja paprike. Čak 90% stanovništva bavi se proizvodnjom tog povrća. Paprika je ove godine zasađena na čak 500 hektara. Najviše je crvene ajvaruše.

Manifestaciju Dani krsturske paprike pored Udruženja proizvođača paprike Capsicum annuum, organizuje Konjički klub Rusin, Udruženje žena Bajka i Udruženje zanatlija i privatnih preduzetnika, MZ Ruski Krstur, a uz podršku mesnih udruženja, organizacija, ustanova i pojedinaca.

Manifestaciju su finansijski podržali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, opština Kula, MZ Ruski Krstur i brojni prijatelji manifestacije.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar