Petrović: Apatinci dobro prihvataju žene na odgovornim pozicijama

Žene su, prema statistikama, gotovo nevidljive u organima izvršne vlasti na lokalnom nivou u Srbiji. U Opštini Apatin, na mestu predsednice Skupštine opštine je Nika Petrović, master pravnica, supruga i majka. Sa njom pričamo o tome kako je biti žena na odgovornoj poziciji, sa kojim se preprekama i predrasudama susreću žene u politici, koliko je težak uspon kroz stranačke strukture, kao i kako balansirati između porodice i posla.

Kada je u pitanju učešće žena u politici i na odgovornim pozicijama u lokalnoj vlasti, prema rečima Petrović, opština Apatin je pozitivan primer za druge opštine širom Srbije.

-Kod nas su žene zastupljene na pozicijama u lokalnoj samoupravi, a takođe veoma uspešno vode nekoliko važnih institucija i javnih preduzeća od velikog značaja za dobro funkcionisanje naše opštine. Taj ceo sistem stoji na usluzi građanima i zadatak svih nas, bez obzira na pol ili neke druge lične karakteristike, jeste da radimo na povećanju kvaliteta života u Apatinu - kaže Petrović.

Kako kolege, a kako sredina reaguje na vas kao ženu na jednoj odgovornoj poziciji kao što je Vaša?

-Iskreno, na početku bavljenja politikom, očekivala sam više predrasuda. To je verovatno posledica toga što neke prethodne vlasti nažalost nisu uključivale žene u politiku niti su ih postavljale na važne pozicije. Pokazalo se da moje očekivanje nije bilo opravdano, i da okruženje ustvari reaguje odlično. Pritom ne mislim samo na opštinsku upravu ili na stranačke kolege iz Srpske napredne stranke, već posebno na građane opštine Apatin koji su veoma dobro prihvatili sve žene na važnim pozicijama. Mislim da možemo da budemo ponosni na ravnopravnost i otvorenost u našoj opštini. Nažalost, kao i uvek bilo je nekih sporednih negativnih komentara, najviše od opoziciono nastrojenih pojedinaca, ali zaista ne bih to isticala niti davala tim osobama na značaju. Neka njihova dela služe njima na čast - navodi Petrović.

Postoje li prepreke ili predrasude sa kojima ste se susretali od kada se nalazite na mestu predsednice SO Apatin?

-Imam priliku da svakoga dana komuniciram sa velikim brojem građana opštine Apatin i uvek se potvrđuje da se njihova podrška i poštovanje stiče radom i zalaganjem, a ne time da li ste muškarac ili žena. Štaviše, pokazuje se da žene u politici mogu da ponude jedan set ličnih kvaliteta koji često nije toliko svojstven muškarcima, a to je da smo po prirodi manje sklone sukobima, tražimo alternativna rešenja i konsenzus, pokazujemo više empatije u međusobnim odnosima. To nam olakšava snalaženje u ponekad visoko stresnom i konfliktnom svetu politike. Takođe, važno je što kao žene imamo senzibilitet za čitav set politika kojima političari muškarci možda i ne pridaju uvek previše pažnje, a koje se tiču podrške ženama, porodici, deci i starima. Mislim da jednostavno imamo više predispozicija da razumemo njihove probleme i iz toga smo zajedno razvili čitav niz programa opštine Apatin usmeren upravo na podršku ovim grupama. Mislim da građani to i prepoznaju, posebno žene, porodice i naši stariji sugrađani i sugrađanke - smatra Petrović.

Postoji li, u poslu koji obavljate, ženska solidarnost?

-Da ne postoji, opština Apatin ne bi mogla da funkcioniše. Kao što sam pomenula, žene su u Apatinu zastupljene na nekoliko važnih pozicija, kako u upravi tako i u lokalnim institucijama, pa svakodnevno zajedno donosimo odluke koje su važne za razvoj naše opštine i dobar život građana. Da ne funkcionišemo kao solidaran i dobro uhodan tim, ne bismo mogli da postižemo rezultate - ističe Petrović.

Žene teže uaze u poslaničke krugove, obično im prethodi otežan uspon kroz stranačke strukture, moraju više da se dokazuju, ulažu više napora i teže zadobijaju poverenje kolega. Kakvo je bilo Vaše iskustvo?

-To je možda bilo tako u nekim ranijim periodima, ali mislim da je Srpska napredna stranka preokrenula tu praksu. Pogledajte samo nacionalni nivo naše politike. Predsednica Vlade je žena, predsednica Narodne skupštine je žena, guvernerka Narodne banke takođe. Nedavno su usvojene izmene izbornih zakona po kojima žene moraju da budu zastupljene na 40% svake izborne liste. Sve to doprinosi boljem položaju i većem prihvatanju žena u našem društvu - navodi Petrović.

Koja je bila Vaša motivacija da se bavite politikom?

-Osećala sam da se opštinom Apatin ne upravlja dobro, da prethodne vlasti ne interesuje budućnost grada, da arče novac građana, da nemaju sluha za potrebe Apatinaca, za mlade koji su masovno odlazili, za porodice kojima je pružana veoma slaba podrška, za nezaposlene, za malu privredu, za sela koja su bila potpuno zapostavljena. Želela sam da moja deca odrastaju u Apatinu, jer mislim da ovaj grad zaista ima potencijale da bude odlično mesto za život. Ono što smo zatekli u opštini 2016. godine potvrdilo je naše slutnje. Prazna opštinska kasa, neuređen sistem uprave, stipendije i druga davanja koji su kasnili i po 6 meseci, nepostojanje vizije ili plana razvoja. Trebalo nam je dugo da postvimo stvari na mesto, ali mislim da smo u tome uspeli i da polako ali sigurno radimo na razvoju i rastu Apatina u svakom pogledu - kaže Petrović.

Kako uklapate lične potrebe i svoju porodičnu ulogu sa poslom i političkom karijerom?

-Nije uvek lako, priznajem, ali ne mislim da je to nešto zbog čega mene ili bilo koju drugu osobu na javnoj funkciji treba posebno isticati. Stotine hiljada, ako ne i milioni žena u našoj zemlji suočavaju se sa izazovom balansiranja porodice i karijere. Mnoge zaposlene žene u Apatinu čine isto - konstatuje Petrović.

Petrović naglašava da je na zaposlenima u opštinskoj upravi da te slatke muke uklapanja porodičnih i poslovnih obaveza olakšaju svim građanima i to kroz funkcionalan sistem jaslica i obdaništa, kroz programe podrške porodici, kroz opštinu prilagođenu deci u smislu sportskih i kulturnih sadržaja, kroz dobar obrazovni sistem, kroz bezbednu, sigurnu i ekonomski naprednu opštinu.

-Verujem da u tome uspevamo - rekla je Petrović.

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar