Poljoprivrednici preko nove aplikacije mogu da isprate čak i pojavu štetočina na kulturama koje uzgajaju

Grad Sombor je u saradnji sa Naledom (Nacionalnom alijansom za lokalno ekonomski razvoj) i još nekoliko lokalnih samouprava, koje se nalaze na teritoriji AP Vojvodine, učestvovao u Projektu digitalizacije opštinskog upravljanja zemljištem, a koji je podržan od strane nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), koji spovodi Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

„Grad Sombor je, učestvujući na Konkursu, dobio 13 meteoroloških stanica, koje će biti od koristi svim poljoprivrednicima, vrednost ovih stanica sa pripadajućim softverom, iznosi 92 hiljade evra“, rekao je Boris Bulović, član Gradskog veća za oblast poljoprivrede.  Meteo-stanice su povezane sa AgroLIFE (Agrolajf) platformom, koja je namenjena za efikasnije planiranje poljoprivredne proizvodnje, gde se pored vremenskih podataka u realnom vremenu, a koji se ažuriraju na svakih sat vremena (od predviđanja kiše, pojave mraza i visokih temperatura, čija je preciznost preko 90 posto), omogućava korisnicima ove aplikacije, da dobiju upozorenja i obaveštenja. Senzori prate temperaturu i vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetrova, vlažnost lista i količinu padavina. U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje.

„Na osnovu svih ovih informacija, poljoprivrednici će imati velike koristi, pre svega jer na taj način mogu da donose pravovremene odluke, na osnovu tih podataka, da li je potrebno određenog dana da izađu na njivu ili nije potrebno, da li je potrebno da primene određene agro-tehničke mere, kao što je navodnjavanje, prskanje ili slično, naravno tu je i svakako veoma bitan aspekt i ovo pitanje prognoze odnosno pojave bolesti ili štetočina“, istakao je Stefan Osjokov, koordinator za regionalni razvoj NALED-a.  Najveća korist za poljoprivrednike ogleda se u tome što će imati vizuelni pregled pomenutih podataka, koje će dobijati sa meteo-stanica, kao i analizu tih podataka, u realnom vremenu.

Još jedna od pogodnosti jeste to što će, preko aplikacije, biti omogućeno da se vide podaci klimatskih uslova na tom zemljištu godinu dana unazad. Meteo-stanice su, na teritoriji Grada Sombora, postavljene u katastarskim opštinama Doroslovo, Stapar, Sombor, Bački Monoštor, Kolut, Bački Breg, Rastina, Gakovo, Stanišić, Aleksa Šantić, Čonoplja i Telečka.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar