Potrebni volonteri za prvu Živu biblioteku u Apatinu

Omladinska organizacija Centar za kulturu i obrazovanje Sonta u okviru projekta Glas mladih OSI u opštini Apatin, zajedno sa partnerima UG Breza i Centar za socijalni rad, a u saradnji sa grupom Hajde da iz Beograda organizuje prvu apatinsku Živu biblioteku.

Prva Živa biblioteka održaće se 30. juna u Narodnoj biblioteci Miodrag Borisavljević u Apatinu, od 17 do 20 časova.

Ceo događaj pomoći će i posebno obučeni volonteri koji predstavljaju jedan od važnih stubova Žive biblioteke, bez kojih realizacija događaja nije moguća. Tokom događaja oni imaju niz zaduženja koja obuhvataju logističku organizaciju događaja, pružanje podrške knjigama, brinu o bezbednosti na događaju.

Za realizaciju Žive biblioteke biće potrebno 12 volontera, a sve zainteresovane mlade osobe od 15 do 30 godina iz Apatina i okoline mogu da se prijave putem popunjavanja kratkog prijavnog obrasca koji se nalazi na fejsbuk i instagram stranicama Mladi Apatin. Takođe, zainteresovani mogu da se jave i putem imejla na adresu ckosonta@gmail.com najkasnije do petka, 26. juna. Obuka za volontere biće održana u Kancelariji za mlade u Apatinu, 29. juna, od 11 do 16.30 časova.

Da podsetimo, Živa biblioteka funkcioniše baš kao i prava biblioteka gde čitaoci dolaze da pozajme knjigu na određeno vreme. Razlika je u tome što su knjige u Živoj biblioteci ljudi, te knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u dijalog. Knjige su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa, žrtve diskriminacije i socijalne ekskluzije.

U prvoj apatinskoj Živoj biblioteci knjige su osobe sa invaliditetom, koje mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca. Jedno čitanje traje 30 minuta, a jedan čitalac može da razgovara sa više knjiga. 

 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar