Predsednik opštine Kula Perica Videkanjić – U toku realizacija velikih infrastrukturnih projekata

Predsednik opštine Kula Perica Videkanjić u novom broju "Kulske komune" govori o velikim infrastrukturnim projektima koji se trenutno realizuju, ali i o najvećem infrastrukturnom ulaganju opštine Kula – izgradnji Potisnog voda Crvenka – Kula, koji bi trebao da reši problem otpadnih voda koje dolaze iz Crvenke. Takođe, Videkanjić posebno ističe važnost proaktivne politike privlačenja investicija i poslovne pogodnosti koje opština Kula pruža potencijalnim investitorima u cilju zapošljavanja što većeg broja građana.

Intervju prenosimo u celosti:

Nakon aprilskih izbora i ubedljive pobede Srpske napredne stranke u Kuli na mesto prvog čoveka u opštini imenovan je Perica Videkanjić. Preuzimanjem dužnosti novo rukovodstvo je počelo da radi, a budući da je od tada prošlo četiri meseca pitali smo predsednika opštine šta je urađeno kada je reč o izgradnje komunalne infrastrukture i novog zapošljavanja i šta se planira u narednom periodu.

Koji su najveći problemi koje ste zatekli prilikom preuzimanja funkcije predsednika opštine?

"Od momenta kada sam prihvatio odgovornu funkciju predsednika opštine suočio sam se sa dva ključna višedecenijska problema. To je problem nezaposlenosti i ekološki problem "smrdljivog begejca", koji ugrožava zdravlje građana. Aktivnosti na dovođenju investitora i otvaranje novih fabrika je svakako glavni prioritet. Preduzeo sam sve da se što pre pokrenu veliki infrastrukturni projekti, kao i da se oni projekti koji su bili u fazi realizacije uspešno privedu kraju. Nakon pripremljene dokumentacije raspisana je javna nabavka za izgradnju nedostajajuće ulične kanalizacione mreže u Kuli i Crvenki, kao i za izgradnju tranzitnog Potisnog voda Crvenka – Kula. Ovo je najveće investiciono ulaganje opštine Kula, a iz opštinskog budžeta su izdvojena značajna sredstva za rešavanje ovog problema. Nameravamo da što pre rešimo ovaj problemi da građanima, koji žive u neposrednoj blizini ovog lateralnog kanala, ali i šire, omogućimo normalan život bez neprijatnih i štetnih mirisa koji ugrožavaju zdravlje. Posebno sam zadovoljan što su okončani radovi na izgradnji kanalizacione mreže u Donjem gradu i što su se građani u ulicama Desanke Maksimović, Ive Lole Ribara, Kiš Ferenca i J. Ignjatovića konačno priključili na novoizgrađenu kanalizacionu mrežu. Naš plan je da u kompletiramo izgradnju kanalizacione mreže. U toku je realizacija velikih infrastrukturnih projekata. Uz sve poteškoće na koje svakodnevno nailazimo, očekujem da sve ove velike infrastrukturne radove uspešno privedemo kraju. Znam da su građani nestrpljivi kada je reč o rekonstrukciji Kramerove ulice u Kuli, ali želimo da ovako značajnu investiciju u vrednosti od 60 miliona dinara privedemo kraju na što kvalitetniji način. Kuljani će od neuglednog dela centra grada dobiti moderno uređenu pešačku zonu sa novom podlogom, parternim uređenjem sa kandelaberima, klupama i izgrađenom kanalizacionom i vodovodnom mrežom. Želimo da građani dobiju ambijent u svom gradu kakav zaslužuju."

Ono što građane svakako najviše interesuje jesu investicije i otvaranje novih radnih mesta. Kada će i Kula konačno dobiti neku novu fabriku ili pogon?

"Proteklih nekoliko meseci akcenat je posebno stavljen na aktivnosti privlačenja investicija. Veliki broj nezaposlenih lica čeka na posao i to je zapravo naš najveći problem. Uspostavili smo brojne kontakte i razgovaramo sa potencijalnim investitorima. Nažalost, ovog momenta nemamo još nikakve konkretne dogovore sa investitorima, ali nastavljamo svom snagom daradimo na ovom značajnom poslu. Ono što je najvažnije imamo jednu od najboljih industrijskih zona u Srbiji što predstavlja preduslov i povećava naše šanse za nove
investicije. Zajedno sa svojim saradnicima aktivno radim na rešavanju ovog problema koji će nam omogućiti otvaranje novih radnih mesta. Podsećanja radi, doneli smo Odluku o značajnim olakšicama za sve investitore: besplatno zemljište za investitore koji zaposle 100 i više stanovnika opštine Kula. Zemljište koje nudimo se nalazi u industrijskoj zoni, koja je u potpunosti infrastrukturno opremljena (voda, struja, gas, putevi, kanalizacija), oslobađanje troškova priključenja na vodovod i kanalizaciju, za nove investitore oslobađanje od taksi na lokalnom nivou prve dve godine, za investitore koji zaposle više od 1000 radnika oslobođanje od lokalnih taksi i poreza dok god imaju 1000 i više zaposlenih. Veoma smo ažurni i svaki potencijalni investitor koji dođe u našu opštinu u vrlo kratkom roku dobije sve informacije i podatke koji su mu potrebni, što je u svetu veoma cenjeno od strane svakog inevstitora. Učinićemo sve da najzad i taj cilj ostvarimo i zaposlimo što veći broj ljudi."


Kada su planovi u pitanju, šta građani mogu da očekuju u narednom periodu u delu izgradnje komunalne infrastrukture?

"Infrastrukturni radovi se planiraju i u drugim naseljenim mestima. U Sivcu će biti izgrađena nova sportska hala za čiju je izgradnju opredeljeno 80 miliona dinara. Zaključen je ugovor sa izvođačem radova koji su i počeli. Već duži niz godina naši sugrađani tokom letnje sezone nemaju bazen za kupanje i sa dobrim razlogom građani svake godine očekuju da se nešto promeni po ovom pitanju. U toku je izrada projektno tehničke dokumentacije za izgradnju novog bazena u Kuli, a u okviru sportsko-rekreativnog centra "Vašarište". Takođe, na mestu nekadašnje biblioteke u Kuli planira se izgradnja novog Doma zdravlja sa specijalističkim službama. Kompletan projekat je urađen i očekujemo da sa udruženim sredstvima Opštine i resornog ministarstva ovaj projekat bude realizovan."

Izvor: Kulska komuna


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar