Predstavljen jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administracije

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović prisustvovala je u Beogradu predstavljanju Jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije, koji će omogućiti plaćanje poreza na imovinu elektronskim putem bilo kojom platnom karticom.

Zahvaljujući portalu lpa.gov.rs građani su od 1. januara ove godine mogli da provere stanje poreza i da podnose zahteve za uplatu.
 
Puštanjem u rad ovog portala, građanima i privredi omogućeno je da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, kao i da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica.
 
U svom obraćanju na ovom skupu gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović je istakla da uvođenje ovog sistema predstavlja benefite  i za građane i za privredu sa jedne strane, jer omogućava pravovremeno obaveštavanje o poreskim obavezama, ali i neke druge benefite, pre svega ostvarivanje dobre uprave, kao što je podnošenje elektronske prijave. S druge strane korist je i za lokalnu upravu jer je ovaj sistem omogućio bolje i adekvatnije sisteme praćenja poreskih obveznika i lakše ažuriranje podataka o njima.
 
Baza podataka za poresku upravu je nešto najvažnije i bez čega ne može da se radi i ne može da se unapređuje određeni posao. Otuda je i kroz rad u ovom sistemu omogućeno da se formiraju kvalitetne baze podataka ali i da se razmenjuju iskustva između jedinica lokalnih samouprava u cilju prevazilaženja određenih problema“ istakla je gradonačelnnica i dodala:
 
Кada govorimo o bazama podataka grad Sombor je sa još 44 lokalne samouprave  učestvovao u projektu  Švajcarske agencije za razvoj i Vlade Republike Srbije „Reforma poreza na imovinu“ koji je za cilj imao ne samo povećanje prihoda od poreza na imovinu već i podizanje svesti građana o njihovoj obavezi plaćanja poreza ali da iz toga uvek imaju i određene benefite, da znaju na koji način se troše njihova sredstva, na koji način mogu da utiču na odabir prioriteta koji će finansirati lokalna samouprava i da u tom smislu budu ključni i aktivni participanti u jednom procesu koji se zove život u lokalnoj samoupravi. Grad Sombor je bio jedan od 31 lokalne samouprave koji je imao drugačiji sistem, pa smo imali obavezu implementiranja podataka iz drugih softvera što smo uspešno završili i pred nama kao i pred ostalim lokalnim samoupravama je izazov da kvalitetno i efikasno koristimo ovaj sistem koji je nadam se na zadovoljstvo svih nas, kako lokalnih poreskih administracija tako i građana i privrede, uspostavljen“ istakla je gradonačelnica Dušanka Golubović.
 
Na ovoj izuzetno važnoj prezentaciji prisustvovali su i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar finansija Siniša Mali, predstavnici vladine kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, NALEDa i SКGO kao i Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge.
 
Predsednica Vlade Ana Brnabić je istakla da elektronska uprava znači brzu, efikasnu i transparentnu uslugu koja se pruža građanima i privredi, i dodala da je E-uprava najefikasniji način borbe protiv korupcije, te da Srbija ide pravim putem i da to pokazuju rezultati, uz napomenu da je za nju važno da se uvede red u državi.
 
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je veliki posao urađen u kratkom roku na kvalitetan način, a sve na dobrobit građana Srbije.
 
Ružić je istakao da je evidentno da uspostavljanje jedinstvenog informacionog sistema dokazuje da je digitalizacija nezaustavljiva i da donosi velike benefite.
 
Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je Jedinstveni informacioni sistem lokalne poreske administarcije deo poreske refrome, čiji je cilj da što veći broj usluga bude elektronski i da budu što dostupnije građanima i privredi.
 
Prema njegovim rečima, ovaj portal pokazuje koliko je Vlada posvećena digitalizaciji, a sve u cilju da građani ne bi morali da gube vreme u redovima na šalterima, već da na jedan klik dobiju sve informacije i odmah izvrše plaćanje.
 
Važno je to što ćemo na ovaj način moći da kontrolišemo koliko su lokalne samouprave uspešne u naplati poreza za imovinu, rekao je Mali i dodao da će ovaj model biti veliki doprinos kontroli rada lokalnih poreskih administracija.
 
Izvor: Poslovi informisanja i odnosa sa javnošću
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar