Somborski pčelari jedini u Okrugu imaju liniju za proizvodnju satnih osnova

Polovinom januara gradonačelnica Sombora, Dušanka Golubović zvanično je pustila u rad liniju za proizvodnju satnih osnova u prostorijama Udruženja pčelara Avram Maksimović. Reč o subvenciji Grada Sombora za razvoj pčelarstva.

-Za sve nas kao članove udruženja ova linija je izuzetno korisna u smislu da se obezbeđuje prerada voska za proizvodnju satnih osnova koje su od značaja za dalje obavljanje delatnosti. Jer, na satnim osnovama pčele izgrađuju saće u kome izvode svoje potomstvo, a koje takođe služi za skladištenje meda - navodi Milorad Mastilović, predsednik Udruženja pčelara, ističući da su jedino udruženje u Okrugu koje ima ovu liniju.

Put do realizacije ovog projekta, kaže Mastilović, bio je dug i naporan.

-Valjalo je prvo iznajmiti adekvatan prostor za smeštaj linije, uvesti odgovarajuću struju, razvesti vodu, srediti ceo prostor da bude adekvatno obezbeđen i okrečen. Ljudi određeni za rad na liniji su morali ići na obuku u Trstenik i tek tad smo smestili liniju u tako pripremljen prostor. Linija je isporučena sastavljena i takvu su naši pčelari istovarili iz vozila i uneli u prostoriju – rekao je Mastilović dodajući da je probni rad bio uspešno obavljen zahvaljujući Ivanu Babiću, koji je izdvojio 100 kg svog voska da se vežba na njemu.

Ukupan iznos utrošenih sredstava je 1.610.240 dinara, a liniju za izradu satnih osnova je isporučila i instalirala firma Pčelar doo iz Vršca.

Podsetimo da je Pčelarsko udruženje Avram Maksimović osnovano 1970. godine od pčelarske zadruge koja je prestala sa radom 1968.godine, a nastalo je Pčelarsko udruženje Bačka. Ovo udruženje od 1974. godine organizuje pčelarske izložbe, kao preteču prvom Sajmu Pčelarstva u Jugoslaviji održanom 1977.godine,  a već naredne godine u Somboru u Gradskoj hali Mostonga, održao se Prvi Međunarodni sajam pčelarstva u Jugoslaviji koji se sa manjim prekidima, zbog ratnih dešavanja, održao do današnjih dana. Od 1975. pa do 1986. godine za Dan žena organizovani su pčelarski balovi. Od tih prihoda i prihoda od sajmova, 1982. godine Udruženje je kupilo prostorije na Vencu Petra Bojovića br. 7 u kojima je i danas. Svečano otvaranje prostorija, održano je 20. novembra 1982. godine. Sopstvene prostorije omogućile su češća sastajanja i druženja pčelara. Udruženje ima svoju slavu-Vidovdan. Na taj dan, svake godine, udruženje održava skup pčelara. Od 26. februara 2011. godine, udruženje nosi ime znamenitog pčelara i pisca somborskog prote Avrama Maksimovića.

 
 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar