U Odžacima obeležen Svetski dan bez duvana

Svetski dan bez duvana obeležen je danas u Odžacima uličnom akcijom volontera Crvenog krsta Odžaci koji su građanima delili edukativni materijal na ovu temu. Takođe, delili su bombone i jabuke za svaku ugašenu cigaretu.

Svake godine 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvana, ističu zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i zalažu se za delotvorne politike kojima se smanjuje upotreba duvana.

Tema Svetskog dana bez duvana 2018. godine je “Duvan i bolesti srca i krvnih sudova”.

Kampanja se obeležava pod sloganom “Duvan slama srca” i treba da ukaže na povezanost između duvana i bolesti srca i krvnih sudova, uključujući i moždani udar, koje su vodeći uzrok smrti na svetu, kao i na moguće akcije i mere koje bi ključni činioci – država i javnost, trebalo da preduzmu da bi se smanjio rizik od nastanka srčanih bolesti nastalih zbog upotrebe duvana.

Duvan je drugi vodeći faktor obolevanja od kardiovaskularnih bolesti odmah iza povišenog krvnog pritiska, a 17 odsto smrtnih slučajeva usled ovih bolesti nastaje od upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu.

Bolesti srca i krvnih sudova čine vodeći uzrok umiranja u Srbiji, a prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” od tih oboljenja godišnje umre oko 52.000 osoba.

Uprkos tome što je poznat uticaj duvana na srce i što postoji više načina da se smanji posledično umiranje i obolevanje, znanje stanovništva o tome da je duvan jedan od vodećih uzroka kardiovaskulatnih bolesti je nedovoljno.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar