U Ustanovi za stručno osposobljavanje odraslih u Apatinu održavaju se kursevi stranih jezika i obuke za računare

U Ustanovi za stručno osposobljavanje odraslih u Apatin u toku je kurs nemačkog jezika koji se održava uz sve propisane mere zaštite. Inače, pandemija koronavirusa svima je poremetila normalno funkcionisanje i planove, pa tako i ovoj Ustanovi. Za vreme vanrednog stanja, prema rečima Milke Nikšić, nije moglo biti prijavljenih kandidata za kurseve niti obuke iz oblasti Zaštite od požara.

-Samim tim, obim posla nam se drastično smanjio. Kandidati koji su se, pre vanrednog stanja, prijavili za slušanje posebne obuke Zaštite od požara, morali su da čekaju smirivanje situcije kako bi počeli sa nastavom. Takođe, početak kursa nemačkog jezika smo odložili. To nam je poremetilo plan i program, ali nismo jedini. Po završetku vanrednog stanja, situacija se počela popravljati – kaže Nikšić.

Osnovna delatnost ustanove obuhvata opšte i stručno obrazovanje i obučavanje za obavljanje raznih zanimanja. U ovoj ustanovi možete pohađati preko 50 kurseva iz 14 različitih struka.

-Moram da napomenem da polaznik koji se odluči za obuku i postupak stručnog osposobljavanja za različita zanimanja u našoj Ustanovi stiče priznat dokument sa kojim se može zaposliti u zemlji i inostranstvu – kaže Nikšić.

U Ustanovi se trenutno odvija kurs nemačkog jezika. Deset kandidata podeljeno je u dve grupe kako bi se držala propisana distanca, postavljene su dezobarijere i ostala dezinfekciona sredstva. Ulaskom u Ustanovu obavezno je nošenje maske, dok na času maske nisu potrebne.

-Uskoro kreće novi kurs nemačkog jezika na kom ima još slobodnih mesta, pa kandidati ukoliko žele mogu da se prijave. Inače, naši kursevi su na principu vanrednog školovanja i kod nas uglavnom dolaze kandidati koji već rade određeni posao, pa im je potreban sertifikat kako bi zadržali svoje radno mesto. U zavisnosti od tržišta i ponude poslova, zavisi i potražnja za određenom vrstom obrazovnog oblika. Trenutno, organizujemo kurseve stranih jezika i obuke na računarima. Za sve ostale kurseve potrebno je da kandidat donese potvrdu o obavljenoj praksi. U zavisnosti od obrazovnog oblika zavisi i dužina obavljanja prakse – navodi Nikšić.

Nikšić ističe da je prethodne godine bila tražena građevinska struka i kurs za varioca, ove godine najtraženiji je kurs za ložača parnih kotlova.

-Uvek nam stižu zahtevi za viljuškaristu i dizaličara. Što se tiče kurseva koje pohađaju najčešće žene to su frizer, kuvar, trgovac, negovateljica – priča Nikšić.

Sve potrebne informacije o kursevima i obukama, možete dobiti svakog radnog dana, od 7:30 do 15 časova, na adresi Dimitrija Tucovića 32. Informacije možete dobiti i na e-mail adresu ustanova.apatin@gmail.com i telefone 025/773-244, 025/773-643. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar