Uskrs, Vaskrs ili Voskresenije?
20.04.2014.

   Danas je najveći hrišćanski praznik. Ovaj praznik obeležava se u prvu nedelju posle punog meseca nakon prolećne ravnodnevnice. Ove godine katolički i pravoslavni su se poklopili. Neki ga zovu Uskrs, neki Vaskrs, neki kažu čak i Voskresenije. A šta je ispravno? 

Ispravno je sve, naravno. Uskrs je narodska reč koja se ustalila u jeziku i češće se koristi. Reči Vaskrs i Voskresenije su  crkvene reči iz ranijih sprskih knjževnih jezika: Vaskrs iz srpskoslovenskog, a Voskresenije iz ruskoslovenskog. Katolici izbegavaju ove starije reči i koriste isključivo Uskrs. Kod njih se bogosluženje kasnije počelo sprovoditi na narodnom jeziku kada je već i u narodu bila ustaljena reč Uskrs tako da je i crkvena i narodna reč ista. Na teritoriji Crne Gore, recimo, i danas ćete u narodu čuti Vaskrs. Dakle, razlike su jedino jezičko-istorijske prirode, a Pravopis ne potencira nijedan od postojećih oblika, već nudi slobodu izražaja. 

Kako god ga vi zvali, ekipa 025info veb portala vam čestita ovaj praznik. 

 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar