(VIDEO) Održana sednica Štaba za vanredne situacije Opštine Apatin

 Nakon održanog sastanka štaba za vanredne situacije opštine Apatin, danas se medijima obratila zamenica predsednika opštine Apatin Dubravka Korać.

„U Apatinu je situacija pod kontrolom, ne postoje nikakva vanredna iskakanja koja nisu u skladu sa onim što smo predvideli, odnosno merama koje trenutno sprovodimo. Oko 200 stariji sugrađani je u nedelju iskoristili mogućnost, odnosno pravo da izađu i obave kupovinu. Veliku zahvalnost dugujemo kompaniji Securitas zahvaljujući kojima smo ispred svih prodavnica bili u mogućnosti da organizujemo red i protokol koji je preporučen u ovakvim situacijama.

Važno za napomenuti su i aktivnosti Crvenog krsta Apatin, gde se prijavilo 57 punoletnih volontera koji su trenutno angažovani, a pored njih imamo i 12 maloletnih volontera koji su takođe iskazali želju da pomognu. U prethodnih 5 d ana volonteri su obišli 102 domaćinstva, toliko je poziva i bilo. Dnevno bude oko 20 poziva koji se već sutradan protokolišu.

Za sve građane koji nisu u situaciji i mogućnosti da sami obezbede osnovne životne namirnice, mogu da se obrate Centru za socijalni rad Apatin ili Crvenom krstu. Imamo određeni kontigent paketa hrane gde možemo da im pomognemo, ali apelujem da ovo rade samo oni građani koji su u potpunosti ugroženi, te ne mogu sebi da obezbede ono najosnovnije“, dodala je zamenica predsednika opštine Apatin.

Ispred opštine Apatin, Dubravka Korać je iskoristila priliku da se zahvali privatnim firmama koje su u Apatinu angažovane na izradi zaštitnih maski koje opština Apatin obezbeđuje za najugroženije institucije, odnosno za ljude koji su angažovani u Domu zdravlja, Domu za stare i penzionere, JKP „Naš dom“ i volonterima Crvenog krsta. U pitanju su kompanije  MG Codex, ZR Tex i Trikotaža Bosić.

„Ljudi su odmah prihvatili i počeli da šiju maske u dovoljnim količinama da ih obezbedimo svim ovim našim najugroženijim zaposlenima. Takođe, kompanija Flash SRB je obezbedila materijal potpuno besplatno za sve te maske, te i njima dugujemo veliku zahvalnost. Ono čega su svedoci svi građani naše opštine jeste da su radnici JKP „Naš dom“ Apatin sproveli kompletnu dezinfekciju naše opštine rastvorom hlora. Sa tim će se nastaviti i u narednom periodu, a na štabu za vanredne situacije je da se rastvor hlora obezbedi za domaćinstva, a prioritet će biti stambene zajednice gde je najveća frekvencija ljudi. Građani treba da znaju da hlor proizvodimo na našem vodovodu i da je JKP „Naš dom“ Apatin preduzelo dodatne mere da obezbedi dovoljne količine. U narednom periodu će upravnici zgrada biti obavešteni gde, kada i na koji način će moći da preuzmu količine hlora za dezinfekciju stambenih blokova“, rekla je zamenica predsednika opštine.

Važno je naglasiti da je opštinski štab za vanredne situacije doneo odluku da se usluga geronto domaćica dok traje vanredno stanje ne naplaćuje. One će raditi kao i do sada, a ukoliko postoji potreba građana kod kojih one nisu dolazile do sada za najosnovnije stvari, mogu da se jave Centru za socijalni rad Apatin.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar