Zašto farbamo jaja i postimo?!
18.04.2014.

Danas je Veliki petak, dan kada se hrišćani sećaju Hristove smrti na krstu. 

Na Veliki petak, ili već i u četvrtak, tradicionalno se farbaju jaja, najčešće crvenom bojom koja simbolizuje Hristovu krv. 

Postoji više legendi vezanih za ovaj običaj. Marija Magdalena je došavši u Rim poklonila caru Tiberiju jaja, a ne verovavši u Hristovo vaskrsnuće on je rekao da je to moguće isto kao i kada bi jaja u korpi promenila boju što se nakon toga i desilo. Takođe postoji i legenda po kojoj su sve kokoške u Jerusalimu snele crvena jaja jer su se stanovnici tog grada takođe rugali hrišćanima kao i car Tiberije. 

Bez obzira imaju li domaćice danas na pameti ove legende i uopšte jesu li religiozne, farbanje jaja je neizostavno i to ne samo u ruralnim već i u velikim, urbanim sredinama. 

Takođe, u svakom domu danas se posti. Iz kojih razloga? Verovatno da ih ima različitih, ali pitanje jeste: koji je cilj posta?

Post postoji i u drugim religijama, ne samo u hrišćanstvu, ali ono što je bitno jeste da post ne predstavlja samo uzdržavanje od mrsne hrane već i od loših dela i, pre svega, zlih misli. Cilj nije da mučimo sopstveno telo i duh već da ih iskušavamo i to je ono što danas, bez obzira na sopstvenu religioznost, treba da pokušavamo što češće, i ne samo kada su praznici.

Apatinci će danas mahom da kuvaju svoj specijalitet - riblji paprikaš, ali probajte da se suzdržite i da ga ne pojedete u onim količinama u kojim ga uvek jedete. 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar