Mladi i agrobiznis: pčelarstvo, lekovito bilje i agroturizam

Tri dana konferencije "Mladi i agrobiznis" obeležila su predavanja više od 20 prezentera, koji su zainteresovanima prikazali opcije i šanse za uspeh u poljoprivredi.

Najpre su Vladimir Sabadoš i Branislav Ogrizović iz Poljoprivredne stručne službe Sombor izlagali o ulozi savetodavne službe u agrobiznisu, a nakon njih Jelena Marić i Aleksandar Stepanić iz Srbobrana su predstavili svoj biznis farmu Carpe Diem. Prvi dan konferencije je završen predavanjem Tatjane Mrdak iz Sivca o šansama i mogućnostima koje pruža pčelarstvo potencijalnim mladim agrobiznismenima.

Drugi dan otvorili su Jelena Ivan i Olivera Sekulić iz Poljoprirvredne stručne službe Sombor predavanjem o ređe gajenim vrstama i poljoprivredom Izraela, dok je Vladimir Popović, direktor Škole za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru je prezentovao projekat “Romi proizvođači lekovitog bilja i rezanog cveća”. Nakon kratke pauze, Slavna Momirović i Marija Uzelac iz Udruženja za razvoj Miroljubive poljoprivrede iz Sombora su nam pričale o projektu “Miroljubiva poljoprivreda – model za budućnost.”

U popodnevnom delu bilo je reči o fondovima za podršku mladim poljoprivrednicima, te su Zoran Boca i Jelena Perenčević iz Poljoprirvredne stručne službe govorili o mogućnostima korišćenja sredstava i udruživanja, dok nam je Ljiljana Jevremović iz Delta fondacije prezentovala program finansiranja socijalnog preduzetništva u sferi poljoprivrede Zasad za budućnost i program podrške za učenike poljoprivrednih škola Fond za budućnost.

Nenad Stojanović iz udruženja “PROAKTIV” iz Niša je prezentovao projekat “Aktivni mladi u ruralnim sredinima” koji je imao za cilj jačanje kapaciteta mladih na selu putem podizanja znanja iz oblasti upravljanja farmom i viđenja sopstvenog biznisa, a drugi dan konferencije je završen predavanjem Blaženke Beronje, vlasnice “Nananinog salaša” i Biljane Pudar predsenice Udruženja žena “Feronia” iz Bezdana. One su izlagale o eko-bio i multifunkcionalnoj proizvodnji i agroturizmu kao potencijalnoj ideji samoorganizovanja članova zajednice i samozapošljavanja mladih.

Treći i poslednji dan konferencije je započeo predavanjem Zorana Stojšića iz Poljoprirvredne stručne službe Sombor o uticaju načina ishrane svinja na procenat mesnatosti. Posle Zorana, Srđan Radin iz Stapara nam je predstavio prvi, u potpunosti funkcionalni sistem akvaponike u Srbiji i pričao o akvaponskom načinu uzgoja useva, permakulturnom urbanom baštovanstvu, samoodrživim sistemima, modernom agrobiznisu itd.

Iako su Amel Kurbegović iz Udruženja voćara “DPD Polimlje” iz Prijepolja i Vladan Sinđić iz Udruženja “Libergraf” iz Užica bili sprečeni da fizički prisustvuju konferenciji, oni su svoje prezentacije održali putem skajpa. Amel je pričao o dobroj praksi udruživanja mladih voćara i farmera iz Brodareva, a Vladan je predstavio model živinske farme kao socijalno preduzeće koje zapošljava izbeglice.

Na samom kraju konferencije na kojoj je izlagalo više od 20 predavača-prezentera, koordinator projektnih aktivnosti, Srđan Vlaškalić, izvršni direktor Somborskog edukativnog centra, zahvalio se svima koji su doprineli uspešnom održavanju ovog događaja i najavio buduće aktivnosti organizatora u ovoj sferi.

Trodnevnu konfereciju “Mladi i agrobiznis” koju su kao deo projekta “Mlad se promeni, (za) posao pokreni!” organizovali Somborski omladinski Boom i Somborski edukativni centar u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor, a finansiralo Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, svečano su otvorili Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić uz gradonačelnika Sombora Sašu Todorovića i izvršnog direktora Somborskog edukativnog centra Srđana Vlaškalića. 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar