Izložba fotografija Ištvana Viraga – „Zapisi o prirodi i ljudima“, otvorena u KC „Laza Kostić“

Povodom obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar „Laza Kostić” Sombor pripremio je izložbu fotografija Ištvana Viraga, majstora fotografije Foto-saveza Srbije, nagrađivanog za afirmaciju Sombora i podizanje ugleda Grada u zemlji i inostranstvu. Izložba je otvorena juče u 19 časova, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, uz poštovanje svih mera prevencije, a biće otvorena za posetioce do 6. marta. 

Autor navedene izložbe, koju čini 50 crno-belih fotografija, Ištvan Virag, rođen je 1944. godine, u Batini. On je nastavnik, istorijski arhivista i diplomirani novinar. Fotografijom se počeo baviti sedamdesetih godina prošlog veka, a nakon tridesetogodišnje pauze ponovo joj se posvećuje, u sada već digitalnoj eri. Učestvovao  je na skoro 500 međunarodnih i domaćih izložbi, na kojima je osvojio oko 300 nagrada, a u 43 zemlje širom sveta, izloženo mu je više od 400 različitih fotografija.

Od 2013. godine, ime Ištvana Viraga se osmi put zaredom, nalazi na godišnjoj listi deset najuspešnijih izlagača Foto-saveza Srbije, čiji je laureat bio 2015. godine. O radu autora je, od strane Umetničkog saveta FSS-a napisano sledeće: „Kolekcija Ištvana Viraga sastavljena je od portretnih fotografija, dobro uočenih životnih situacija, putopisnih, pejzažnih fotografija, detalja iz prirode.

Autor je pokazao prefinjeni osećaj za čoveka u ambijentu, likovnu kulturu, moć da zapazi i specifičnim senzibilitetom artikuliše svoj likovni doživljaj prirode, umeće u izboru motiva, atmosfere, u kadriranju, postavljanju planova, uz znalačko korišćenje osvetljenja, što sve zajedno značajno doprinosi postizanju specifičnog doživljaja.”


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar