Nastavak saradnje somborske biblioteke i vodećih izdavačkih kuća u Srbiji

Već u više navrata osvedočena i uspešna saradnja somborske biblioteke i vodećih izdavačkih kuća u Republici Srbiji se nastavlja i dalje. Pored saradnje sa Akademskom knjigom iz Novog sada, u izdavanju Povratka u Ravangrad akademika Mira Vuksanovića, saradnje sa Vukovom zadužbinom u izdavanju prevoda knjige Avrama Mrazovića, saradnje sa Zmajevim dečjim igrama u izdavanju knjige dr Milivoja Mlađenovića i IK Prometej sa kojom kao plod zdrave i korektne saradnje uskoro izlazi knjiga o Dobrici Ćosiću autora dr Stojana Berbera, i IK Arhipelag je sa ponosom oglasila zajedničko izdanje.

Književna manifestacija Veljkovi dani i Gradska biblioteka Karlo Bijelicki iz Sombora objavili su zbornik saopštenja u kojem se nalaze književni portreti dobitnika Nagrade Veljkova golubica Saše Hadži Tančića (2014) i Mihajla Pantića (2015). Književni portret Mihajla Pantića sadrži autopoetički esej Pismo s dna izgovoren prilikom primanja Nagrade Veljkova golubica, kao i piščevu novu priču Neka to ne bude u proleće.

O prozi Mihajla Pantića u ovom zborniku pišu kritičari Milivoje Mlađenović, Marija Miljić, Oksana Mikitenko, Marija T. Blagojević, Gojko Božović, David Kecman Dako, Nada Dušanić i Dragan Babić.

Iz biblioteke naglašavaju sa ponosom da nema javne biblioteke u državi koja je razvila ovako kvalitetnu i bogatu izdavačku delatnost u poslednjih nekoliko godina, a o kvalitetu objavljivanog najbolje svedoče imena autora, renomei izdavačkih kuća partnera i veliki broj prodatih primeraka mnogih od bibliotečkih izdanja. Povećanjem prodaje omogućeni su i prihodi za dalje projekte, te su finansijski okviri ovim prihodima ostvareni još jedna, neizostavna, podrška i Izdavačkom planu za 2017. godinu. Potvrda vrednosti izbora izdavačke delatnosti i profesionalnosti u radu priznate od najboljih, jesu primeri poput onoga kada je somborska biblioteka suizdavač fototipskog izdanja knjige Vuka Karadžića pod nazovim Kovčežić za istoriju, običaje i jezik Srba sva tri zakona, objavljene od strane Vukove zadužbine, zatim objavljivanje broja časopisa Bibliotekar sa BDS-om itd.

Velika je čast biti u krugu najuvaženijih i imati priliku u svojim naslovima donositi u svet čitalaštva imena onih autora koji pripadaju samom vrhu srpske savremene književnosti.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar