Obeleženi jubileji Bunjevačkog kola

UG Bunjevačko kolo Sombor obeležilo je u sredu, 28. oktobra, tri jubileja. Ove godine Udruženje slavi 94 godine od osnivanja prvog Bunjevačkog kola, kao i 15 godina od reosnivanja sadašnjeg Bunjevačkog kola. Svečana akademija je održana u Gradskoj kući, a bila je podeljena na tri dela: prošlost, sadašnjost i budućnost udruženja.

Na samom početku, hor srpske pravoslavne crkvene opštine somborske Sveti car Konstantin i carica Jelena, pod dirigentskom palicom Milana Radišića, otpevao je himnu Bože pravde, dok je ženska pevačka grupa Varošanke otpevala bunjevačku svečanu pesmu Podvikuje bunjevačka vila. U nastavku svečane akademije prisutnima se obratio predsednik udruženja, Dejan Parčetić. Prisutnima su se obratili i ugledni gosti, među kojima su dr Zoran Parčetić, član Gradskog veća za oblast zdravstvene i socijalne zaštite, Vlada Babić, poslanik u Narodnoj skupštini i Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke matice. Među prisutnim zvanicama bili su još i Latinka Vasiljković, načelnica Zapadnobačkog okruga, Nemanja Sarač, član Gradskog veća za kulturu, Goran Milić, šef kabineta gradonačelnika, kao i predstavnici gradskih udruženja i organizacija i predstavnik pravoslavne crkve.

O prošlosti udruženja govorio je mr Đuro Bošnjak, počasni predsednik, koji se osvrnuo na same početke rada Bunjevačkog kola 1921. godine i na položaj bunjevačke nacionalne manjine tokom godina. Gospodin Bošnjak je pomenuo istaknute pojedince, koji su zaslužni za borbu da Bunjevci dobiju svoje mesto, koje im i pripada.

Potpredsednica udruženja, Aleksandra Kalčan, govorila je o Bunjevačkom kolu od reosnivanja 2001. godine do današnjih dana. U svom govoru pomenula je sve manifestacije koje udruženje godinama tradicionalno organizuje, kao i sve sekcije, koje su radile i koje i dan danas rade u okviru udruženja. Potpredsednica je pročitala i imena svih bandaša i bandašica, koji su to bili na bunjevačkim Dužionicama od 2002. godine do danas.

O budućnosti i planovima UG Bunjevačko kolo govorio je potpredsednik Aleksandar Bošnjak, koji je istakao da će udruženje nastaviti sa radom još bolje, da će se raditi na tome da se udruženje podmlađuje i da se organizuje još više aktivnosti i manifestacija.

Na svečanoj akademiji podeljene su plakete i zahvalnice svim pojedincima zaslužnim za uspešan rad UG Bunjevačko kolo tokom godina.

U holu Gradske kuće bila je postavljena izložba slika od slame Slamarske sekcije, koja ove godine obeležava 10 godina postojanja i rada. Začetnik Slamarske sekcije je Stipan Budimčević, koji je takođe prisustvovao akademiji.

Svečanu akademiju su ulepšali i parovi u bunjevačkim nošnjama iz GKUD Ravangrad. U kulturno-umetničkom delu programa učestvovale su pevačke grupe Varošanke i Varošani, a prigodne tekstove čitala je Cecilija Tomić. Program svečane akademije priredio je Dragan Kubatov, a voditeljka večeri bila je Vanja Kahrimanović.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar