Program Kulturnog centra “Laza Kostić” Sombor povodom obeležavanja Dana grada Sombora

Povodom obeležavanja Dana grada Sombora, Kulturni centar „Laza Kostić” Sombor pripremio je izložbu fotografija Ištvana Viraga, majstora fotografije Foto saveza Srbije, nagrađivanog za afirmaciju Sombora i podizanje ugleda grada u zemlji i inostranstvu.

Izložba će biti otvorena 17. 02. 2021. godine u 19 časova, u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ Sombor, uz poštovanje svih mera prevencije.   U petak, 19. 2. 2021. godine, u 19 časova, u Velikoj Sali Kulturnog centra „Laza Kostić” Sombor biće realizovana projekcija filma „Skupljaći perja” Aleksandra Petrovića. Besplatne karte za projekciju filma biće dostupne za preuzimanje u Galeriji Kulturnog centra od petka, 12. 2. 2021. godine, od 12 časova. Više o sadržaju programa: Izložba fotografija Ištvana Viraga Autor navedene izložbe koju čini 50 crno-belih fotografija, Ištvan Virag, rođen je 1944. godine u Batini. On je nastavnik, istorijski arhivist, diplomirani novinar. Živi u Somboru. Član je FKVK „Rada Krstić” u Somboru, Foto saveza Srbije i World Association of Hungarian Photographers, takođe je istaknuti umetnik Međunarodne asocijacije za umetničku fotografiju – Excellence FIAP. Fotografijom se počeo baviti sedamdesetih godina prošlog veka, a nakon tridesetogodišnje pauze ponovo joj se posvećuje u sada već digitalnoj eri, a punim intenzitetom od 2013. godine, kada mu novi početak obeležavaju zlatna medalja  Američke foto-asocijacije PSA, Srebrno paunovo pero međunarodnog etnofestivala u Gospođincima i bronzana medalja Međunarodne asocijacije za umetničku fotografiju FIAP. Od tada, pa do kraja 2020. godine učestvovao  je na blizu 500 međunarodnih i domaćih izložbi, na kojima je osvojio oko 300 nagrada, a u 43 zemlje širom sveta izloženo mu je više od 400 različitih fotografija.Od 2013. ime Ištvana Viraga se osmi put zaredom nalazi na godišnjoj listi deset najuspešnijih izlagača Foto saveza Srbije, a 2015. proglašen je za najuspešnijeg izlagača. O radu autrora je, od strane Umetničkog saveta FSS-a napisano sledeće: „Kolekcija Ištvana Viraga sastavljena je od portretnih fotografija, dobro uočenih životnih situacija, putopisnih, pejsažnih fotografija, detalja iz prirode. Autor je pokazao prefinjeni osećaj za čoveka u ambijentu, likovnu kulturu, moć da zapazi i specifičnim senzibilitetom artikuliše svoj likovni doživljaj prirode, umeće u izboru motiva, atmosfere, u kadriranju, postavljanju planova, uz znalačko korišćenje osvetljenja, što sve zajedno značajno doprinosi postizanju specifičnog doživljaja.” 

Projekcija filma “Skupljači perja” Aleksandra Petrovića

Više puta nagrađivani film „Skupljači perja” Aleksandra Petrovića, koji će biti prikazan u Velikoj sali Kulturnog centra, sniman je u okolini Sombora i Apatina i deo je legendarne jugoslovenske kinematografije. Ovo filmsko ostvarenje realističkih prikaza i socijalne tematike bilo je nominovano za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, kao i za nagradu Zlatni globus za najbolji film van engleskog govornog područja. 

Dobro došli!Kulturni centar “Laza Kostić” Sombor


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar