Vejin: Čitalačka navika se stvara i neguje, a interesovanja rastu i sazrevaju
U Narodnoj bilioteci Miodrag Borisavljević u Apatinu do kraja godine u planu je nekoliko gostovanja i radionica, ali će, kako je rekla direktorka Branka Vejin, njihovo održavanje zavisiti od epidemiološke situacije u zemlji. Zbog mera propisanih zbog pandemije koronavirusa nije bilo moguće organizovati prijem i šaltersko izdavanje knjiga, pa je Biblioteka bila zatvorena za korisnike od 18. marta do 26. aprila, a otkazani su svi programi planirani u cilju popularizacije knjige i čitanja.
 
Biblioteka trenutno radi uz poštovanje svih propisanih mera zaštite.
 
-Biblioteka je otvorena za korisnike od 7 do 19:30 časova, sa pauzom od 15 do 15:30 radnim danima. Radimo i subotom od 8 do 12 časova. U čitaonicama je na raspolaganju dnevna štampa i časopisi, koji se mogu koristiti uz nošenje maske, a fizičku distancu omogućuje veliki broj čitalačkih mesta, kao i sam prostor čitaonica. Bibliotekarsko društvo Srbije dalo je konkretne preporuke za rad u ovim uslovima, kojih se pridržavamo - priča Vejin.
 
Do kraja godine planirano je gostovanje ovogodišnjeg dobitnika NIN-ove nagrade, Saše Ilića i promocija romana „Pas i kontrabas“.
 
-Tako je. Osim toga, radionica za decu na temu stripa i promocija romana „Kroz prstohvat cimeta“ Aleksandre Mihajlović, dogovorena za mart, pomerena je za jesen. Naravno, svi planovi i aktivnosti Biblioteke zavisiće od epidemiološke situacije u zemlji – navodi Vejin.
 
Direktorka apatinske biblioteke smatra da pandemija koronavirusa nije omela pasionirane čitaoce da dođu do željenog štiva niti je promenila njihove čitalačke navike. Svakako je i određeni broj Apatinaca, kaže, u uslovima izolacije i ograničenog kretanja posegnuo za knjigom.
 
 
-U svetu se uveliko govori o biblioterapiji, o knjizi i čitanju kao pomagalu za očuvanje mentalnog zdravlja. Kriza čitanja je činjenica ne samo kod nas, a do nje je doveo čitav niz faktora. Kada su u pitanju deca, budući čitaoci, najveća je odgovornost roditelja i obrazovnog sistema. Čitalačka navika se stvara i neguje, a interesovanja rastu i sazrevaju. Baš kao i dete – ističe Vejin.
 
Vejin ističe odličnu saradnju sa vaspitačima i decom iz vrtića “Pčelica“, podseća na predstave o Isidori Sekulić i Milošu Crnjanskom, koji su učenici OŠ “Žarko Zrenjanin“ priredili sa svojom nastavnicom srpskog jezika Vesnom Kolarski.
 
-Organizovanju radionica za decu, u saradnji sa vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima Biblioteka pridaje veliki značaj. Stoga je i Planom rada predviđeno intenziviranje ovakve saradnje. Pri nabavci knjiga, poslednjih godina, brižljivo se odabiraju knjige za decu različitih uzrasta, od edicije „Bebin dodir“ do aktuelnih naslova za tinejdžere. Rezultat ovog odnosa je bogat i aktuelan fond na Dečjem odeljenju, od stručne knjige do slikovnica – priča Vejin.
 
Već dugo je, kako kaže Vejin, prisutan problem nedostatka prostora za smeštaj bibliotečke građe.
 
-U svim ograncima fond je u slobodnom pristupu, a raspoloživi prostori služe kao čitaonice za štampu, pristup internetu za korisnike i sale za programe. Fizičko povećanje prostora je nemoguće, zbog prirode objekata u kojima se nalaze, Dom kulture i MZ Sonta. Spomen biblioteka u Prigrevici je jedina namenska građena, ali za fond od 6000 ili 7000 knjiga, a sada ih je preko 12000 – kaže Vejin i dodaje da su prostori svih biblioteka na raspolaganju udruženjima i organizacijama građana – poljoprivrednicima, filatelistima, šahistima.
 

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar