Cvetićanin: Sa manje sujete žene bi postizale mnogo više

Žene teže ulaze u poslaničke krugove, obično im prethodi otežan uspon kroz stranačke strukture, moraju više da se dokazuju, ulažu više napora i teže dobijaju poverenje kolega. O tome kako je ženama u politici, koliko su zastupljene u opštinskim odborima, kako usklađuju porodične i političke obaveze pričali smo sa Tatjanom Cvetićanin, predsednicom Foruma žena apatinskog odbora Jedinstvene Srbije.

-Upravo tako kao što ste naveli. Odlično ste to rekli, tako da se može i globalizovati. Teško je bez obzira na polnu ili stranačku pripadnost, bez obzira na to da li si u stranci koja je na vlasti ili opoziciji. Iako neko misli da je lako, to je samo privid, jer suštinski nije tako - kaže Cvetićanin.

Koliko su žene zastupljene u opštinskim odborima stranaka u Apatinu? Smatrate li da je potrebno da ih bude više?

-U odnosu na predhodnu deceniju zastupljenost žena u opštinskim odborima stranaka u Apatinu je veća. Međutim, moje mišljenje je da zastupljenost žena, još, uvek nije dovoljna. Ne mislim samo u lokalnim odborima već na svim nivoima.

Kako sredina reaguje na žene koje su politički aktivne?

-Reakcije su uglavnom pozitivne. Istovremeno individualna je stvar svakog pojedinca, bez obzira na njegovu političku opredeljenost, da li će nam pružiti podršku ili ne. 

Postoje li prepreke ili predrasude sa kojima ste se, kao žena, susretali od kada se bavite politikom?

-Naravno. To nije slučaj vezan samo za političko angažovanje već i za sve svere društvenog života bez obzira da li je u pitanju žena ili muškarac.

Postoji li ženska solidarnost u politici?

-Postoji solidarnost, ali ne u onoj meri u kojoj bi treblo. Postoji i izvesna doza sujete, te je to, smatram, najveći razlog zbog kog žene ne postižu više.

Koja je bila Vaša motivacija da se bavite politikom?

-Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji pod sloganom "Domaćinski" uspešno vodi napred kako Opštinu Jagodina tako i stranku Jedinstvena Srbija je bio podstrek da se bavim politikom. Smatram da je domaćinsko ophođenje preko potrebno i našoj Opštini Apatin.

Kako uklapate lične potrebe i svoju porodičnu ulogu sa političkom karijerom?

-Uklopiti lične i porodične potrebe sa poslom i političkom karijerom nije lako, a dodatna teškoća je opoziciona pripadnost. Međutim uz pomoć porodice, kumova, prijatelja, partijskih kolega i koleginica svaka prepreka se prevazilazi. Ovom prilikom bih se zahvalila svima na podršci i razumevanju.

Koja je Vaša poruka mladim ženama i devojkama koje žele da se uključe u politiku?

-S obzirom na činjenicu da je sve manje zainteresovanih za političko angažovanje, čestitala bih ženama i devojkama, jer su hrabre, jake i samopouzdane. Moja poruka je da se odlučno, odgovorno i kolegijalno udruže za bolji život svih građana Opštine Apatin. Svaka žena je stub svog domaćinstva, te ne postoji ni jedan razlog da, sopstvenim zalaganjem, ne bude i stub društva.

 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar