Koalicija za povratak Apatina u prošlost - Nova Srbija, bivše Dveri i nekadašnji radikali

Predstavnici Nove Srbije, Narodnog slobodarskog pokreta i grupe građana Iskreno za Niš oformili su i narodu predstavili u novembru prošle godine Narodni blok, novu koaliciju za predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji. Lider Nove Srbije Velimir Ilić tada je rekao da je cilj novoformirane koalicije da se konačno napravi ozbiljna država i da se mladim i obrazovanim ljudima da šansa. Ilić je početkom ovog meseca istakao da Narodni blok "želi da se izbori za čestitu Srbiju, za zemlju u kojoj neće biti korupcije kao sada, nameštenih tendera". Ilić je ocenio da je u Srbiji "totalni haos i javašluk", kao i da imaju plan kako da se reši pitanje Kosova i Metohije.

Prema rečima predsednika Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića Narodni blok je koalicija otvorenog tipa. Parović je rekao da će oni biti glas svih ljudi koji su u ovom momentu ugroženi i koji do sada nisu imali za koga da glasaju.

Miroslav Parović je rodom iz Zrenjanina, na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu završio je elektrotehniku kao jedan od najboljih studenata generacije.

Nakon prethodnog višegodišnjeg aktivizma kao studenta, i u Srpskom saboru Dveri, te u Pokretu za život Srbije – Dveri čiji je bio jedan od ideoloških tvoraca i nosilac izborne liste u Novom Sadu na izborima 2012. Bio je osnivač političke organizacije Treća Srbija koja je 17. decembra 2016. odlukom organa partije prerasla u Narodni slobodarski pokret. U periodu od 2012-2016. u Skupštini grada Novog Sada bio je savetnik gradonačelnika Novog Sada za energetiku ispred svoje partije.

Uz društveni aktivizam, sve vreme se bavio i poslom elektro-inženjera, i trenutno je zaposlen u struci u sistemu Elektroprivrede Srbije. Zaposlen je u EPS-u, prima platu, ali se ne pojavljuje na poslu.

Sa druge strane, Velimir Ilić, rođen je u Čačaku, na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu je diplomirao. Radio je u Gornjem Milanovcu u preduzeću Graditelj i u preduzeću Betonjerka u Čačku. Privatnim biznisom se bavio od 1986. godine. Svoje prve političke korake načinio je 1990. u Srpskom pokretu obnove (SPO). Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 1993. godine, a drugi put 1996. godine. Biran je za gradonačelnika Čačka dva puta, 1996. i 2000. godine. Krajem 1997. godine isključen je iz SPO-a, pa je osnovao političku partiju Srbija zajedno, ali je i iz te stranke isključen. Sledeće godine osnovao je Novu Srbiju čiji je i danas predsednik.

Tokom NATO bombardovanja 1999. godine prozivao je vojsku zbog stacioniranja u gradskim naseljima. Tada je optužen za podrivanje zemlje, pa se skrivao u šumama u okolini Čačka 43 dana. Bio je kandidat za predsednika Srbije 2003. godine. Na parlamentarnim izborima održanim decembra 2003. godine izabran je za poslanika u Skupštini Srbije na listi Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije. Od marta 2004. do maja 2007. godine bio je ministar za kapitalne investicije u Vladi Srbije, a bio je i ministar za infrastrukturu, u drugoj Vladi Vojislava Koštunice.

Poznati su njegovi fizički i verbalni napadi na novinare. Novinara TV Apolo Vladimira Ješića je 2003. godine šutnuo, psovao i vređao pred kamerama, optuživan je da je razbio prozore u Radio stanici „Ozon“ u Čačku. Javno je vređao novinarku Olju Bećković, a novinarki CINS-a preko telefona uputio je niz uvreda. Dopisnika „Večernjih novosti“ iz Čačka Vladimira Ilića, pretučenog na njegovom imanju, optužio je da je seksualno opštio sa ovcama. Policija je te optužbe opovrgla.

Po formiranju Vlade Srbije 2012. godine dobio je funkciju ministra građevinarstva i urbanizma, a aprila 2014. godine izabran je za ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije. Nakon izbora 2016. godine Ilić nije postao ministar u novoj Vladi Srbije, a u januaru 2017. najavio je da će raskinuti koaliciju sa Srpskom naprednom strankom, jer je, kako je kazao, još pre sedam meseci dogovorio sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem da ga postavi na mesto direktora Koridora Srbije. 

Nova Srbija početkom 2017 napustila je vladajuću koaliciju. Rekli su da neće rušiti postojeću koaliciju, ali im Srpska napredna stranka u budućnosti „sigurno više neće biti koalicioni partner“. Kroz mesec dana, predsedništvo Nove Srbije jednoglasno je podržalo kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika Srbije i navelo da će tokom kampanje sve svoje resurse staviti u funkciju izborne pobede Jeremića.

Nosilac liste na lokalnim izborima je Perica Popić, predsednik OO NSP-a i kandidat ispred ove koalicije za republičkog poslanika. Cilj mu je, kako je rekao da pokuša ugroziti ovu, za njega, do sada najgoru lokalnu vlast u Apatinu ikad.

-Ako u tome ne uspemo, građani opštine Apatin će, najzad, dobiti jednu organizovanu i sposobnu opoziciju u Skupštini opštine Apatin, čiji cilj će, prevashodno, biti „ukrupnjavanje“ svih opozicionih kapaciteta kod nas. Tu, pre svega, mislim na onaj deo apatinske opozicije koji otvoreno i organizovano bojkotuje ove izbore. Glas za listu koju predvodim, NARODNI BLOK-Perica Popić, je glas kojim niko neće trgovati, tako da ja pred građane stavljam najveći ulog - moj obraz - kazao je Popić. Da se prisetimo šta je Popić, jedan od nekada vodećih u koaliciji DS-SPS-SRS, govorio ranije, ali i šta obećava danas u predizbornom spotu:

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Nemanja

03.05.2024 | 18:33
Pokušavam da zamislim profil ličnosti koja bi mogla da da svoj glas njima i iskreno ne mogu nikoga da se setim. Skup pojedinaca koji se tokom godina i godina bavljenja politikom nije ostvario ni u jednom segmentu i sada se našli da prodaju maglu, samo što nikako da razumeju da kupaca nema i da su se oni tokom svih ovih godina dovoljno predstavili gradjanima da ih niko ne želi ni blizu vlasti. Evo izbora još malo, pa taman da se upoznaju sa činjenicom koliko zaista vrede i koliko gradjane zanima njihova politika.
Postavi komentar