Latinka Vasiljković: Sledi borba za svako novo radno mesto

U svom prvom obraćanju za medije pošto je izabrana za predsednicu opštine Odžaci, Latinka Vasiljković je govorila o planovima za budućnost:

"Funkciju predsednice opštine doživljavam kao čast i privilegiju, ali pre svega kao veliko breme odgovornosti, koju ta funkcija sa sobom nosi. Ne plašim se rada i odgovornosti, niti obaveza sa kojima ću se u toku svog mandata susretati. Naprotiv, odlučna sam u nameri da svoj rad, trud i pre svega odgovornost, poštenje i odlučnost uložim u cilju opšteg napretka. Nisam sklona velikim rečima i obećanjima, ali ono što mogu u ovom trenutku obećati je da opštinom neću rukovoditi iz kancelarije i fotelje." – rekla je predsednica opštine Odžaci Latinka Vasiljković, koja u svom prvom intervjuu za medije, nakon što je izabrana na tu funkciju, poručuje da je primarni cilj aktuelne koalicije na vlasti, čiji je stožer Opštinski odbor Srpske napredne stranke, privlačenje potencijalnih investitora i borba za svako novo radno mesto.

Prve dane vašeg mandata predsednice opštine obeležio je jedan veliki događaj za celu odžačku opštinu. Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je novi pogon Magne, u kom će se zaposliti preko 500 novih radnika.

Latinka Vasiljković: "Zbog takvih događaja je funkcija predsednika opštine privilegija. Nadam se novom proširenju kanadske kompanije za vreme mog mandata, ali i dolasku novih investitora. Sa svoje strane lokalna samouprava učiniće sve što je u njenoj nadležnosti, da se to desi. Tu pre svega mislim na dalje infrastrukturno opremanje radne zone, modernizaciju puteva i svega onog što će potencijalnim investitorima omogućiti da nesmetano rade. U tom pravcu dosta je urađeno u proteklom periodu, posebno kad je reč o radnoj zoni u Odžacima, koja je, po svom izgledu i svemu onome što pruža investitorima, u rangu onih iz većih centara. Namera nam je da je u što skorije vreme u potpunosti infrastrukturno opremimo. Nedavno smo raspisali tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju kanalizacione mreže, a u planu je da se ceo prostor osvetli led rasvetom, urade pešačke staze i sva druga nepostojeća infrastruktura. Iako je primarni cilj privlačenje potencijalnih investitora, namera nam je da tešnje sarađujemo i sa domaćim privrednim subjektima. U tom pravcu nedavno smo inicirali sastanak sa domaćim privrednicima, prvi posle dve decenije, a sve u cilju da se poboljša ekonomsko – privredna situacija i ubrza trend razvoja i zapošljavanja."

Da li ste zadovoljni stepenom saradnje sa višim instancama vlasti?

Latinka Vasiljković: "Saradnja sa Vladom Republike Srbije i pokrajinskom vladom je na najvišem mogućem nivou. Plodovi te saradnje možda su najvidljiviji upravo u radnoj zoni u Odžacima u čije su infrastrukturno opremanje uložena ogromna sredstva iz Republike i Pokrajine. Da su viši organi vlasti spremni i dalje da pomažu opštinu Odžaci, najbolje se vidi iz reči premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je obećao veća izdvajanja države u "Magnu", u slučaju novog proširenja i zapošljavanja radnika, kao i reči predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, koji je najavio ulaganja u radnu zonu sve dok ona ne bude u potpunosti infrastrukturno opremljena. Navela sam ova dva, u nizu, primera koji najbolje oslikavaju stepen saradnje sa višim organima vlasti. Na meni i mojim saradnicima je da opravdamo podršku koju imamo i da je vremenom podignemo na viši stepen. Ukoliko budemo odgovorni i u delo sprovodimo one projekte za koje apliciramo, verujem da će se to desiti."

Premijer i izabrani predsednik Srbije, otvarajući novi pogon Magne, primetio je da su Odžaci životnija sredina, ali i to da su fasade u katastrofalnom stanju. Šta lokalna samouprava planira da uradi po tom pitanju, ali i kad je reč o rekonstrukciji centra Odžaka, trotoara…?

Latinka Vasiljković: "Postupili smo po uputstvima premijera, koji je za rekonstrukciju fasada obećao pomoć države od oko 25 miliona dinara. Obratili smo se nadležnim organima i u narednom periodu krenućemo u realizaciju ove problematike. Bez namere da bilo koga amnestiram od odgovornosti, moram reći da su svi problemi koje ste pobrojali višedecenijski. Prva vlast u Odžacima koja je, konkretnim potezima, počela da se bavi ovom problematikom, iako su mnoge obećavale, bili su naši prethodnici na čelu lokalne samouprave. Podsetiću Vas da je u vreme bivših nosioca vlasti u lokalu rekonstruisana jedna od centralnih Ulica Jurija Gagarina. Uskoro će se pristupiti rekonstrukciji Ulice Ive Lole Ribara, u prvoj fazi od pružnog prelaza do ogledala. Taj projekat realizovaće se sredstvima lokalne samouprave u iznosu od 53 miliona i Uprave za kapitalna ulaganja koja nam je odobrila za realizaciju ove važne investicije 66,5 miliona dinara, radiće se biciklističke i pešačke staze… Sve su to projekti koje realizujemo u cilju stvaranja jednog novog, lepšeg ambijenta. Cilj nam je da Odžaci lepše izgledaju, međutim, nešto što je zanemarivano decenijama, nemoguće je dovesti u red preko noći. Zagovornik sam uređenja centra Odžaka na način da to što uradimo traje narednih 50 godina."

Spomenuli ste prethodnu vlast. U svom obraćanju u Skupštini opštine rekli ste da su vvam u nasleđe ostavili zdrave temelje daljeg razvoja opštine. Koliko su ti temelji zaista zdravi?

Latinka Vasiljković: "Zdraviji od onih koje je bivši predsednik opštine Dušan Marijan zatekao stupajući na tu dužnost. Politikom štednje, raskidom niza štetnih ugovora po opštinu, bivši nosioci vlasti uspeli su da konsoliduju budžet. Za vreme njihovog mandata realizovano je niz značajnih projekata, a mnogi od njih, poput puta Bački Gračac – Kruščić su pri kraju realizacije."

Na koga mislite kad kažete da samo zajednički nastup i rad daju rezultate?

Latinka Vasiljković: "Na sve one koji iskreno žele da opština Odžaci bude prosperitetna sredina po meri svih njenih građana. Vrata mog kabineta otvorena su za sve one koji mogu pomoći u ostvarivanju tog cilja. Nisam sklona da kritikujem nešto ako za to nemam razlog i rešenje. To isto očekujem od drugih. Na početku našeg razgovora sam rekla da ne nameravam da upravljam opštinom iz fotelje. Pobornik sam rada na terenu i tako ću se ponašati dok obavljam funkciju predsednice opštine. Samo na taj način mogu se lično upoznati sa problemima u Bačkom Brestovcu, Bogojevu i drugim naseljenim mestima opštine. Želja mi je da obiđem svaku mesnu zajednicu, kako bih u direktnom kontaktu saznala koji su gorući problemi koje treba rešavati. Kao načelnica Zapadnobačkog upravnog okruga imala sam priliku da sa gradonačelnicom Sombora Dušankom Golubović idem na teren i videla sam da taj sistem rada daje dobre rezultate."

Jedan od problema je da građani opštine Odžaci za overu najobičnijeg dokumenta moraju putovati kod notara u Sombor.

Latinka Vasiljković: "Jedna smo od retkih lokalnih samouprava koja je imala vršioca dužnosti notara. Gospodin Nenad Bukarica je u međuvremnu otišao za Vrbas, međutim, u Javno beležničkoj komori ostali su zabeleženi podaci iz Odžaka. To je razlog zbog kog nam je dodeljen notar u Somboru, uprkos tome što smo na vreme obavestili nadležne da opština Odžaci nema javnog beležnika. Ovih dana, u saradnji sa gospodinom Bukricom, ulažemo napore kako bismo rešili ovaj problem."

Milan Ćuk, odbornik u Skupštini opštine iz redova Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke, nije imao zamerku na vašu biografiju, ali "zasmetalo" mu je vaše navodno političko neiskustvo.

Latinka Vasiljković: "Ne bih se složila sa tom konstatacijom gospodina Ćuka. Pored toga što sam član Opštinskog, član sam i Glavnog odbora Srpske napredne stranke, a obavljam funkciju predsednice Opštinskog odbora Unije žena. U politici sam bez prekida više od četiri godine. Imam odlične kontakte sa republičkim ministrima i pokrajinskim sekretarima. Zbog svega toga ne doživljavam sebe kao nekog ko nema političkog iskustva. To što je gospodin Ćuk izrekao pripisujem činjenici da ne volim da se eksponiram."

Treća ste žena na čelu opštine Odžaci od 2000. godine. Prednost ili "mana"?

Latinka Vasiljković: "U svakom slučaju prednost. Na strani sam onih koji tvrde da su žene ambicioznije, odgovornije i istrajnije od pripadnika jačeg pola u obavljanju poverenih zadataka. Iako neću opštinom rukovoditi iz nje, podsetiću vas da je fotelja ženskog roda."

(Izvor: www.nasenovineodzaci.rs)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar