Milićević: Dan dobavljača doprinosi povećanju proizvodnje i izvoza u poljoprivredi

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević otvorio je drugi po redu „Dan dobavljača“ u sferi agrobiznisa i prehrambene industrije, koji organizuje Razvojna agencija AP Vojvodine uz podršku Pokrajinske vlade. 

Cilj ove manifestacije je da okupi mala i srednja preduzeća u agrobiznisu i poveže ih sa velikim izvoznicima i trgovinskim lancima, i na taj način im omogući da uđu u lanac dobavljača. 

„Proizvođačima u sferi poljoprivrede to omogućava kontinuiran plasman proizvoda, a sa druge strane velikim  trgovinskim lancima i izvoznicima omogućava kontinuirano snabdevanje proizvodima, sirovinama i repromaterijalom“, kazao je  potpredsednik Milićević. 

On je naglasio da se kroz ovo umrežavanje postižu dva krupna efekta - povećanje izvoza i sveukupno povećanje proizvodnje u oblasti poljoprivrede.

„Razvojna agencija Vojvodine je pronašla dobar model da napravi sponu između malih proizvođača i velikih izvoznika i trgovinskih lanaca“, naglasio  je potpredsednik Milićević i dodao da  će RAV  u narednih nekoliko meseci dati i analizu uspešnosti sastanaka koji su danas održani . 

Milićević se osvrnuo i na rezultate spoljnotrgovinske razmene u prva dva meseca 2019. godine, koja je u Vojvodini dostigla cifru od 1,9 milijardi evra, odnosno rast od preko 14 odsto.

„To govori o dobrim trendovima u srpskoj ekonomiji i da smo na dobrom putu“, kazao je Milićević i dodao da je u rastu bruto domaćeg proizvoda u Srbiji od 4,4 odsto, poljoprivreda učestvovala sa trećinom. 

Prema Milićevićevim rečima dobrim ekonomskim pokazateljima doprinela je i Pokrajinska vlada kroz razne podsticaje i subvencije. 

„Preko Razvojne agencije Vojvodine će blizu milijardu dinara biti plasirano direktno u subvencije, što u nova radna mesta, što u nabavku nove opreme. To znači više od 2000 otvorenih novih radnih mesta, odnosno da je na taj način indukovano oko 50 miliona evra investicija u samim kompanijama“, istakao je Milićević.

Direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželj je naglasio da se broj učesnika na „Danu dobavljača“ kontinuirano povećava, te da je danas za preko 130 kompanija organizovano više od 600 sastanaka. 

Manifestaciji „Dan dobavljača“ prisustvovali su i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

Izvor i foto: vojvodina.gov.rs


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar