SO Odžaci: Usvojena Lokalna strategija održivog razvoja

Skupština opštine Odžaci usvojila je na 29. sednici Lokalnu strategiju održivog razvoja opštine Odžaci za period od 2015. do 2020. godine.

Lokalna strategija održivog razvoja jedan je od najvažnijih strateških dokumenata koji se usvaja na nivou lokalne samouprave. U njoj je kao jedan od ciljeva razvoja opštine Odžaci u narednom petogodišnjem periodu utvrđeno unapređenje konkurentnosti, pre svega u sektoru poljoprivrede, povećanje prihoda i diversifikacija ekonomskih aktivnosti na području opštine.

Strateški ciljevi razvoja opštine od 2015. do 2020. godine su i razvoj društvene infrastrukture sa ciljem unapređenja života stanovništva i veća socijalna uključenost, zdrava i ekološki očuvana životna sredina i razvijena komunalna i putna infrastruktura.

Usvojene su i dopune Odluke o organizaciji Opštinske uprave Odžaci, kojima je predviđeno formiranje Službe predsednika opštine, u okviru koje će biti objedinjeni poslovi Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i službenika za javne nabavke, a novoosnovana služba obavljaće i poslove protokola i informisanja za potrebe predsednika opštine.

U skladu sa nalazom upravne inspekcije po kome zamenik predsednika Skupštine opštine ne može biti na stalnom radu u opštini, izmenjena je Odluka o načinu obavljanja funkcija u organima opštine Odžaci, pa zamenik predsednika Skupštine više nije među funkcionerima u organima opštine koji obavljaju funkciju na stalnom radu.

Usvojena je i Odluka o izmeni Odluke o modelu i metodu privatizacije Javnog preduzeća za informisanje "Informativni centar Odžaci", kojom je, u skladu sa izmenama Zakona o privatizaciji, određeno da će se početna cena za prodaju opštinskog javnog glasila utvrđivati na osnovu procenjene vrednosti kapitala na dan 31. decembar 2014. godine, umesto ranije utvrđenog datuma koji je bio 31. decembar 2013. godine.

Tačka dnevnog reda oko koje je bilo najviše rasprave bio je Predlog Odluke o izmenama Odluke o merama zaštite poljoprivrednog zemljišta, poljskih puteva i kanala od poljske štete i organizovanju poljočuvarske službe na području opštine Odžaci. Ovim izmenama se poslovi uređenja atarskih puteva i poljočuvarske službe daju u isključivu nadležnost JKP "Brestkom" iz Bačkog Brestovca.

Odbornici DS i SRS Izabela Šerić i Danko Pavlovič kritikovali su odluku da se poslovi koje je do sada radilo JKP "Usluga" Odžaci bez jasne logike povere "Brestkomu", jer je, kako je istakla Šerićeva, "Usluga" za razliku od brestovačkog komunalnog preduzeća opremljena za uređenje atarskih puteva.

Predstavnici opozicije pitali su predsednika opštine i zašto svi poljočuvari moraju da budu zaposleni u "Brestkomu" i radi li se to kako bi se opravdalo osnivanje tog komunalnog preduzeća.

Predsednik opštine Odžaci Dušan Marijan rekao je da niko JKP "Usluga" ne oduzima posao i da opozicija koristi temu "Brestkoma" za političku manipulaciju. Ovom odlukom stvaraju se uslovi da dva komunalna preduzeća podele posao, kako bi oba bila podjednako opterećena, istakao je Marijan, napomenuvši da će "Usluga" i "Brestkom" zajedno raditi uređenje atarskih puteva u opštini Odžaci.

U vezi poljočuvara, Marijan je objasnio da će svako naselje kao i do sada imati svoje poljočuvare i da će u Odžacima i dalje biti koordinator poljočuvarske službe, te da se u tom smislu ništa ovom odlukom ne menja u radu te službe. "Brestkom" će samo voditi poslovne knjige i preko njega će se obavljati plaćanje poljočuvara, kazao je predsednik opštine.

Šef odborničke grupe SNS Vlasko Grujičić posebno je istakao to što je predloženim izmenama odluke o organizaciji poljočuvarske službe u opštini Odžaci, koje su odbornici danas razmatrali i usvojili, predviđeno da poljočuvari pored svojih redovnih poslova obavljaju i poslove komunalnih redara, napomenuvši da će to biti u periodu godine kada ne bude postojala potreba za njihovim stalnim prisustvom u ataru.

Skupština opštine imenovala je Dragana Kovačevića, diplomiranog pravnika iz Odžaka, za direktora Centra za socijalni rad Odžaci. Kovačević je dosadašnji vršilac dužnosti direktora Centra za socijalni rad, a imenovan je na period od četiri godine.

Dragan Hrnjak razrešen je dužnosti člana Nadzornog odbora Javnog komunalnog preduzeća "Usluga", a umesto njega za člana Nadzornog odbora iz redova zaposlenih imenovan je Nenad Stamenković. Predlog za razrešenje Hrnjaka i imenovanje Stamenkovića uputio je sindikat odžačkog komunalnog preduzeća.

Lokalni parlament dao je saglasnost na upotrebu imena opštine Odžaci Atletskom rekreativnom klubu Odžaci i Fudbalskom klubu "PIK Prigrevica" iz Prigrevice.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar