Usvojen rebalans budžeta opštine Odžaci za 2015. i završni račun za prošlu godinu

Skupština opštine Odžaci usvojila je na 28. sednici rebalans budžeta opštine za 2015. godinu i završni račun budžeta za prošlu godinu.

Kako je istaknuto u obrazloženju odluke o rebalansu, ukazala se potreba da se u budžetu obezbedi 29 miliona dinara za nabavku dodatna četiri autobusa za obavljanje vanlinijskog prevoza učenika.

Kako bi ceo postupak javne nabavke još četiri autobusa bio okončan do početka naredne školske godine, bilo je neophodno da se sredstva za tu namenu obezbede i pre donošenja sveobuhvatnog rebalansa budžeta opštine koji vlast najavljuje za jun.

Usvojenim rebalansom povećani su planirani prihodi od poreza na imovinu za 22,7 miliona dinara, a u budžet je ugrađeno i 5,6 miliona dinara koje je Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine odobrila opštini Odžaci za finansiranje projekta revitalizacije i izgradnje kolovoza. Ukupno je tako budžet opštine povećan za nešto više od 28 miliona dinara i sada iznosi oko milijardu i 30 miliona dinara, na koliko su planirani ukupni prihodi i primanja.

SO Odžaci je na zasedanju usvojila izveštaje o radu za prošlu godinu JP "Direkcija za izgradnju" Odžaci i Crvenog krsta Odžaci. Data je saglasnost na izmene i dopune Programa poslovanja JKP "Usluga" Odžaci za 2015. godinu, a usvojena je i odluka o stavljanju van snage odluke o osnivanju JP "Direkcija za obavljanje delatnosti sportskih objekata i poslova turističkih organizacija".

Ono što je obeležilo 28. sednicu SO Odžaci bila je rasprava predstavnika vlasti i opozicije o nabavci osam minibuseva za prevoz učenika, ali i o radu JP "Direkcija za izgradnju".

Za Demokratsku stranku (DS) sporno je najpre to što je minibuseve opština Odžaci nabavila preko JP "Direkcija za izgradnju" koje nije u sistemu PDV-a, da bi zatim oni bili preneti bez naknade JKP "Usluga" Odžaci kome je poveren javni prevoz đaka, kao i način na koji je "Usluga" ostvarila povrat PDV-a za kupljene minibuseve, iako nije bila ta koja je raspisivala javnu nabavku.

S druge strane, direktor "Direkcije za izgradnju" Danilo Krtinić kaže da je sve čisto u vezi nabavke minibuseva i da DS koristi tu temu za svoju političku promociju. On je pozvao sve one koji misle da imaju dokaze da su "Direkcija za izgradnju" i on kao direktor prekršili zakon, da se obrate nadležnim institucijama koje procesuiraju takve stvari.

U momentu raspisivanja javne nabavke za kupovinu minibuseva "Direkcija za izgradnju" je bila u sistemu PDV-a, a u samom postupku nabavke vozila i onog što je usledilo nakon toga nije bilo nikakve povrede zakona, kazao je načelnik Opštinske uprave u Odžacima Špiro Šorgić. On je istakao da predstavnica DS, koja tvrdi suprotno i koja je po njegovim rečima iznela čitav niz neistina vezano za ovu temu, koristi skupštinsku govornicu da obmanjuje javnost.

Za šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Vlaska Grujičića najbitnije činjenice u vezi kupovine minibuseva su to što je ostvaren povrat PDV-a za kupljena vozila u iznosu od deset miliona dinara i što nisu bili u pravu oni koji su govorili da to neće moći biti urađeno, te da će budžet opštine biti oštećen za taj iznos, kao i to što se zahvaljujući odluci lokalne samouprave da kupi osam vozila za prevoz putnika, učenici iz opštine Odžaci do škole sada voze u novim i modernim minibusevima.

Danilo Krtinić je odgovorio i na navode Izabele Šerić da izveštaj o radu JP "Direkcija za izgradnju" ne može dobiti pozitivnu ocenu, jer se iz njega vidi, kako je rekla šefica odborničke grupe DS-a, da "Direkcija nema posla i da se ne rade projekti". Šerićeva je istakla i da je pokazatelj rada "Direkcije za izgradnju" i direktora Krtinića i to što je to javno preduzeće realizovalo tek deseti deo sredstava iz budžeta koje je imalo na raspolaganju u prošloj godini, što se po njenim rečima vidi iz završnog računa budžeta opštine.

Po rečima Slavke Anđelković Petrović, rukovodioca Odeljenja za finansije i privredu u Opštinskoj upravi, procenat realizacije finansijskog plana JP "Direkcija za izgradnju" Odžaci u prošloj godini uslovljen je objektivnim okolnostima – činjenicom da je nabavka minibuseva u vrednosti od oko 60 miliona dinara, umesto u 2014, realizovana početkom ove godine, kao i time što su u finansijskom planu "Direkcije" predviđena i sredstva u iznosu od 57 miliona dinara za uređenje centra Odžaka, koja je obećala da će dati Pokrajina, ali koja ni do danas nisu prebačena opštini Odžaci.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar