Vesti i konkrusi Regionalne privredne komore Sombor
20.09.2014.

01.09.2014.    Održana obuka "Put do uspešnog preduzetnika"

U Regionalnoj privrednoj komori Sombor je 28. i 29.08.2014. održana obuka za preduzetnike na temu "Put do uspešnog preduzetnika". Obuku su održali stručni saradnici RPK Sombor. Obuka je obuhvatala sledeće teme: osnove preduzetništva, pravni aspekti biznisa, porezi i doprinosi za preduzetnike i biznis plan (radionica). Polaznici su dobili sve informacije koje se tiču ovih tema, a na kraju seminara su dobili uverenja o odslušanom seminaru.

29.08.2014.    Konkurs za dodelu sredstava za šume AP Vojvodine

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo 28.08.2014. raspisao je konkurs za dodelu sredstava iz godišnjeg programa korišćenja sredstava iz budžetskog fonda za šume AP Vojvodine za 2014. godinu.

Putem ovog konkursa dodeljuju se sredstva u ukupnom iznosu do 37.000.000,00 dinara. Prijave na konkurs podnose se zaključno sa 31.10.2014. godine.

http://www.psp.vojvodina.gov.rs/VestiCyr.aspx?Id=20589

 

29.08.2014.    Subvencija kredita za jesenju setvu produžena do 1. novembra

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine u saradnji sa Ministarstvom finansija i poslovnim bankama u cilju pripreme poljoprivrednih proizvođača za jesenju setvu, kao jednu od mera poljoprivredne politike, produžilo je primenu Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku do 1.novembra 2014. godine.

Nosiocima registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i zemljoradničkim zadrugama omogućen je pomenutim Pravilnikom olakšan pristup korišćenju kredita za nabavku reprodukcionog materijala za jesenju setvu (semena, đubriva i sredstava za zaštitu bilja) uz fiksnu kamatnu stopu od 6% na godišnjem nivou u periodu otplate kredita.

Pravilnikom su istovremeno predviđeni i povoljniji krediti za poljoprivredne proizvođače za nabavku poljoprivredne opreme i mehanizacije, takođe sa fiksnom kamatnom stopom od 6% na godišnjem nivou, kao i za nabavku stoke uz još povoljniju stopu od 4% na godišnjem nivou. Krediti se odobravaju sa rokom otplate od jedne do tri godine, uz mogućnost korišćenja perioda mirovanja (grejs perioda) do jedne godine koji ulazi u period otplate kredita.

Zainteresovani poljoprivredni proizvođači se mogu detaljnije informisati o uslovima ostvarivanja prava na ovaj vid kreditne podrške u ekspoziturama poslovnih banaka koje su zaključile ugovor sa Ministarstvom, a o kojim bankama se radi može se videti na internet prezentaciji Ministarstva u delu koji se odnosi na „Kreditnu podršku poljoprivrednim gazdinstvima“.

 

28.08.2014. Pravilnik o sadržaju obračuna zarada, odnosno naknade zarade

Donet je Pravilnik o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade (sa primenom od isplate za septembar)

Pravila u pogledu obračuna zarade, odnosno naknade zarade propisana su odredbama člana 121. Zakona o radu, i to:

- poslodavac je dužan da zaposlenom prilikom svake isplate zarade i naknade zarade dostavi obračun;

- poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi obračun i za mesec za koji nije izvršio isplatu zarade, odnosno naknade zarade, kao i obaveštenje da isplata zarade, odnosno naknade zarade, nije izvršena i razloge zbog kojih nije izvršena isplata;

- obračun zarade, odnosno naknade zarade, poslodavac je dužan da zaposlenom dostavi najdocnije do kraja meseca za prethodni mesec;

ü  obračun na osnovu koga je isplaćena zarada, odnosno naknada zarade u celosti može se dostaviti zaposlenom u elektronskoj formi;

- obračun zarade i naknade zarade koje je dužan da isplati poslodavac u skladu sa zakonom predstavlja izvršnu ispravu;

- zaposleni kome je zarada i naknada zarade isplaćena u skladu sa navedenim pravilima, zadržava pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost tog obračuna.

Odredbom člana 121. stav 8. Zakona o radu, propisano je da sadržaj obračuna zarade, odnosno naknade zarade propisuje nadležni ministar. Na osnovu ovog ovlašćenja, Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja doneo je Pravilnik o sadržaju obračuna zarade, odnosno naknade zarade.

Pravilnik je objavljen u „Službenom glasniku RS“, broj 90/14, od 27. avgusta 2014. godine, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja tj. 4. septembra 2014. godine, a primenjuje se počev od isplate zarade, odnosno na naknade zarade za septembar 2014. godine.

27.08.2014.    Kurs računovodstva

 

U RPK Sombor  će u drugoj polovini meseca septembra (20.09.) 2014. godine početi kurs računovodstva. Kurs traje 12 predavanja po 6 školskih časova i održavaju se subotom od 9 do 13 časova u sali RPK u Somboru. Kurs staje 27.000 dinara, a plaća se na tri rate. Literatura i softver su obezbeđeni od strane predavača. Polaznici mogu da se upišu na trećem predavanju, prva dva predavanja su besplatna. Predavači su stručnjaci Agencije "Revizor" iz Novog Sada. Zainteresovani se mogu javiti i za dodatna obaveštenja na telefon broj 025/420-780. Rok za prijavu je 15. septembar 2014. godine, a kontakt osoba je Jovana Vujković.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar