Na današnji dan, pre 25 godina, održan je prvi Apatinski Dunavski polumaraton

Na današnji dan u okviru 32. Apatinskih ribarskih večeri pre 25 godina započeta je priča o Apatinskom Dunavskom polumaraton koja živi i danas.

Pre 25 godina, u petak, 7. jula 1995. godine, u 18 časova startovala je trka na 21,1 kilometar u kojoj je nastupilo 66 takmičara iz Srbije, Hrvatske, Mađarske, a cilj je bio ispred tadašnjeg hotela Vojvodina. U muškoj konkurenciji slavio je legenda srpske atletike Goran Raičević ispred Željka Tomanovića iz Užica i Vujadina Alempića iz Vrbasa. Kod devojaka slavila je Suzana Ćirić višestruka šampionka Srbije i učesnica najvećih atletskih manifestacija, drugo mesto osvojila je tada 16-godišnja Mariana Lukić, dok je treće mesto osvojila Jela Predojev iz Sente. Nakon trke upriličeno je druženje u bašti hotela Vojvodina.

Dobra reakcija takmičara na prvom izdanju doprinela je da događaj nastavi da se organizuje do danas, kada je broj učesnika višestruko brojniji.

Organizacija Apatinskog Dunavskog polumaratona bila je prethodnica formiranju prvog atletskog kluba u Apatinu, 29. aprila 2001. godine.

-Ponosam sam na tradiciju, na trajanje događaja koji je i pored mnogo prepreka i izazova, opstao sve ove godine zahvaljujući pozitivnoj energiji i odnosu koji smo stvorili sa našim sportskim prijateljima, partnerima, predstavnicima medija i trkačima koji su sa nama i uz nas sve ove godine. Od svoje 18 godine sam uz trku i mislim da sam jedan od najmlađih organizatora u regionu, što mi daje dodatni motiv. Naša trka postala je prepoznatljiva u trkačkom svetu i na taj način u najboljem svetlu prezentovana je Opština Apatin, Banja Junaković i svi resursi koje Apatin poseduje. Drago mi je da je rezultat organizacije trke formiranje Atletskog kluba Apatin koji sledeće godine proslavlja 20 godina postojanja. Idemo dalje, nadamo se bolji i pozitivniji – kaže Goran Čegar inicijator i idejni tvorac manifestacije.

Održavanje ovogodišnje jubilarno izdanje 25. Apatinskog Dunavskog polumaratona planirano je za subotu, 17. oktobar.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar