Deca se najbolje razvijaju kroz igru - kako im na kreativan i zdrav način upotpuniti dan?
Lokacija: Srbija i svet
16.07.2020.

Trenutna pandemija koronavirusa promenila nam je svakodnevnicu te tako, između ostalo, većina dece ne ide u vrtiće, i imaju ceo dan za upotpuniti. Roditelji imaju zahtevan zadatak, potrebno je decu animirati, "spasiti" dosade, ali i odvojiti od interneta, televizije i mobilnih telefona. Do nedavno su roditelji na raspolaganju imali i školice sporta, ali su i one sada, zbog propisanih mera zaštite od širenja koronavirusa, obustavile svoj rad.

Školice sporta su, do skoro, kako nam priča Jelena Naumovski, master profesorka sporta i fizičkog vaspitanja i osnivač školice sporta, održavale treninge i vannastavne aktivnosti na otvorenom, u parku uz odgovarajuće mere opreza, i odgovarajući broj grupa dece kao i stručnog kadra.

-Jačali smo imunitet, provodili vreme na suncu i svežem vazduhu, družili se, kroz igru i zabavu uticali na pravilan rast i razvoj deteta, i razvoj motoričkih sposobnosti. Sada kada su školice sporta na raspustu, a večina dece ne ide u vrtiće, potrebno je nastaviti sa sličnim aktivnostima kako bi im dan bio iskoriščen na kreativan, ali i zdrav način – kaže Naumovski.

Postoji mnogo načina na koje možete zabaviti svoju decu, da kreativno i kvalitetno provedete vreme sa njima i to sve, kako naglašava Naumovski, kroz igru i druženje u kućnim uslovima.

-Deca obožavaju da đuskaju pa bih preporučila muzičke igre, posebno je se kroz ples razvija koordinacija pokreta. Roditelji igru mogu osmisliti na mnogo načina, kao što su, na primer, muzičke stolice ili ledene kraljiceIgre sa lopticama su deci, takođe, vrlo zabavne. Pogodi koš, metu ili sa određene razdaljine ubacujete loptice u kofu. Čak se i ukućani mogu između sebe takmičiti. Preciznost se može razvijati i sa bilo kojim drugim predmetom. Ideja je, na primer, ubacivanje slamčica u flašu, iz sprinta, jednom rukom, sa obe ruke ili četvoronoške, u zavisnosti od uzrasta deteta. Vežbe oblikovanja i vežbe istezanja u paru sa roditeljima su nešto što bih preporučila, a korisno je i za roditelje – navodi Naumovski.

Igre za razvoj fine motorike vrlo su važne, a ono što je deci zanimljivo su, kako kaže Naumovski, poligoni, ali i druge vrste takmičenja.

-Kačenje štipaljki ili takmičenje ko će pre zakačiti što veći broj štipaljki jedna je od zanimljivijih igara mališana. Poligoni u kućnim uslovima svakako predstavljaju pravu zabavu. Kroz poligone aktiviramo sve prirodne oblike kretanja, skakanje, provlačenje, penjanje, kotrljanje. Takmičenja u skokovima, ko će više ili dalje skočiti, takmičenje u broju čučnjeva, svakako će svakom detetu biti zanimljivo – kaže Naumovski i dodaje da je šetnja u parku, vožnja bicikla ili rolera, u zavisnosti od uzrasta deteta svakako dobar izbor.

Za fizičku aktivnost je, podseća Naumovski, najvažnija fundamentalna igra koju deca treba da upražnjavaju u porodici u slobodno vreme i u sportskim školicama.

-Sada kada se situacija sa koronavirusom promenila, zbog vas i vaše dece izbegavajte mesta i skupove sa velikim brojem ljudi, poštujte mere opreza jer samo tako možemo da sačuvamo naše zdravlje i pre svega zdravlje naše dece. I zapamtite, deca se najbolje razvijaju kroz igru – poručila je Naumovski.

 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar