Mrđanin: Autohtone sorte vina sve traženije u Evropi
Lokacija: Srbija i svet
07.09.2020.

Autohtone sorte vojvođanskih vina prepoznate su u Evropi i svetu, a svoj pun potencijal, prema rečima Aleksandra Mrđanina, vlasnika Vinarije Mrđanin iz Sremskih Karlovaca, tek treba da dostignu.

-Turistima koji su pre desetak godina, kako kaže Mrđanin, dolazili u Sremske Karlovce, niste mogli da ponudite na primer Silu, kad oni nisu znali kakvo je to vino niti su ga ikada probali. Tada su vinarije posetiocima nudile internacionalne sorte kako bi videli kako one uspevaju na ovom području da bi, ukoliko bi im se svidela ta vina, mogli da ponude domaće sorte.

 
-Ranije ste posetiocima mogli da ponudite, pre svega, Šardone ili neke druge internacionalne sorte. Kada se situaciju u vinarstvu u Srbiji promenila, 2010. godine, stvorio se prostor za domaće sorte kao što su Silu, Portugizer ili Probus. Činjenica je da su internacionalne sorte napravile ovde bum. Kad imate dobar Šardone ili Merlo, onda imate i prostora da ponudite i neku domaću sortu – priča Mrđanin.
 
 
Ako razmišljamo o odnosu cene i kvaliteta, najbolja vina po najpovoljnijoj ceni mogu se naći u Srbiji.
 
-Ne možete da nađete bolja vina za manju cenu. Trenutno u Srbiji, za dva ili tri evra možete da pijete dobra vina. To je naša prednost. Iz tog razloga vinarstvo u Srbiji ima progres. U Srbiji možete da nabavite sve što možete i u Francuskoj ili Italiji. Tržište nam je sve omogučilo. Nije jeftino, kao što nije ni tamo. Sve je veći uspeh srpskih vina u svetu, sve su značajniji  rezultati – kaže Mrđanin.
 
Definitivnu prednost sada, u doba pandemije koronavirusa, imaju domaće sorte. Sremskim Karlovcima, kaže Mrđanin, fali određeni broj turista iz inostranstva, ali taj broj, ako ne i veći, došao je iz Srbije.
 
-Veliki je broj naših, domaćih turista, i to je dobro za nas, uslovno rečeno, male vinare. Potrošač iz Beograda će se uvek vraćati, jer, ukoliko mu se dopadne vino može da sedne u auto i za 30 minuta da bude u Karlovcima. Dok će turista iz Kine doći samo jednom. Mi nismo u velikoj meri osetili koronu, kao što je slučaj sa svetskim kompanijama. Konkretno naša vinarija nije osetila štetu zbog pandemije. Očekujem kvalitetan rod, očekujem da bude što se kaže dobra godina. Nadam se i voleo bih da bude kao 2017. godina, koja je po pitanju roda bila ozbiljno dobra godina – navodi Mrđanin.
 
 
Mrđanin toplo preporućuje svima da probaju autohtone sorte, nastale na Institutu u Sremskim Karlovcima. Italijanski rizling, prema rečima Mrđanina, daje izuzetne rezultate.
 
-Ima niske kiseline, aromatičan je, jednom rečju fantastično vino. Po meni Sila je vino koje ima fantastičan potencijal. Ogroman broj turista koji dođe u Sremske Karlovce želi da proba nešto autohtono. Tako da devet od deset ljudi koji probaju Silu sviđa im se. To je blaga sorta sa 11,5 posto alkohola. Da ne zaboravimo ni Bermet, tradicionalno karlovačko vino – navodi Mrđanin.
 
Inače, vina iz ove karlovačke vinarije mogu da se probaju u restoranu Bermet Villa.
 
-Od belih sorti tamo možete da nađete Italijanski rizling Šardone, potom RoseKaberne sovinjonMerlo i Probus. Moje preporuke su da svi posetioci probaju Probus jer je to autohtona sorta iz Sremskih Karlovaca. Naš Probus koji možete da probate u Bermetu je barikirani. Mislim da smo mi druga vinarija koja je barikirala Probus. To je sorta sa Instituta koju možete da nađete samo u Sremskim Karlovcima. Svakako bih preporučio i Šardone, vino koje na ovim prostorima daje izuzetne kvalitete – rekao je Mrđanin

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar