Prisajedinjenjem Vojvodine Kraljevini Srbiji ostvarene težnje ka zajedničkoj državi
Lokacija: Srbija i svet
25.11.2020.

Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje je 25. novembra 1918. godine donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji, a 102. godine kasnije Novi Sad obeležio je ovaj datum polaganjem venca na spomen ploču na Trgu slobode.

 
-Kao ponosni potomci naših slavnih predaka, sećamo se ovog istorijskog datuma za celokupan srpski narod. Tog dana, doneta je ispravna, istorijski utemeljena državotvorna odluka, i njome je suštinski kapitalizovana ideja nastanka Vojvodine. Time su ispunjene težnje srpskog i ostalog slovenskog stanovništva u južnoj Ugarskoj da dočeka oslobođenje i da na kraju Prvog svetskog rata postane deo zajedničke države sa maticom. Posebna je bila veličina Jaše Tomića i njegovih sledbenika koji su prepoznali to da stvaranje današnje Vojvodine treba da bude ostvareno putem direktnog prisajedinjenja sa Kraljevinom Srbijom. Ponosni smo i što su na toj novembarskoj skupštini učestvovale i žene, i to u trentku kada u evropskim državama one nisu imale pravo glasa. To svedoči o visokoj dozi političke zrelosti i osećaju za gledanje u napred. Čuvamo tu politiku, negujući sve naše različitosti koje zajedno čine kolorit narodnog i državnog jedinstva - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
 
Goran Maksimović iz Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920. naglasio je da je prisajedinjenje Vojvodine Srbiji jedan od najvećih događaja u savremenoj srpskoj istoriji čime je bitno izmenjena istorija svih naroda na Balkanu i u Centralnoj Evropi.
 
-Taj davni 25. novembar je bio kruna jednog velikog rata i viševekovne težnje Srba na ovim prostorima za ujedinjenjem i zajedničkom državom. Važno je obeležavati ovaj dan koji predstavlja deo suštine našeg nacionalnog identiteta – rekao je Maksimović.
 
Potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik Saveza bačkih Bunjevaca Mirko Bajić istakao je da je istorijska činjenica da su Bunjevci dali neprocenjiv doprinos prisajedinjenju današnjih prostora Vojvodine 1918. godine Kraljevini Srbiji.
 
-Zahvaljujući dobroj politici Republike Srbije, Bunjevci su danas ravnopravna nacionalna manjina i hvala Gradu Novom Sadu na izuzetnoj podršci na očuvanju našeg identiteta, jezika i kulture – rekao je Bajić i posebno zahvalio gradonačelniku na podršci za tradicionalno organizovanje Dana bunjevačke kulture, i na tome što je ove jeseni otvorena i Bunjevačka kuća u Novom Sadu.
 
Podsetimo da je odluku o prisajedinjenju jednoglasno donelo 757 poslanika Velike narodne skupštine, te da je ovo jedan od najvažnijih događaj u istoriji Vojvodine, ali i Srbije u celini.
 
Skupština AP Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, je 2018. godine donela odluku da se 25. novembar obeležava kao datum od pokrajinskog značaja i ustanovila niz pokrajinskih priznanja, uključujući i ono najviše, a to je nagrada Mihajlo Pupin.
 
Tokom više od sto godina u slobodi Vojvodina je, kao integralni deo Republike Srbije, sačuvala i izgradila važne institucije i u svim oblastima društvenog života stvorila uslove za punu ravnopravnost i prosperitet svih onih koji u njoj žive.
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar