Razvoj malih i srednjih gazdinstava prioritet Pokrajinske vlade
Lokacija: Srbija i svet
24.11.2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božićnaveo je da je jedan od prioriteta Pokrajinske vlade razvoj malih i srednjih gazdinstava, jer ih je najviše i od njih zavisi opstanak sela. Cilj je da se obiđe što veći broj ovakvih gazdinstava u Vojvodini kako bi se na terenu upoznalo sa realnom situacijom i eventualnim problemima prouzrokovanim pandemijom koronavirusa.

Božić smatra da će sledeća godina biti godina sve bržeg razvoja poljoprivrednih gazdinstava, a cilj je, osim sagledavanja trenutne situacija, da se izrade adekvatni programi koji će pospešiti njihov razvoj, a tim i razvoj poljoprivrede uopšte.

Pokrajinski sekretar bio je u poseti poljoprivrednom gazdinstvu porodice Martićiz Kukujevaca u opštini Šid.

Porodica Martić obrađuje oko 134 hektara zemlje i uglavnom se bavi ratarstvom. U 2019. godini na Konkursu za dodelu sredstava za sufinaniranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka na teritoriji APV, poljoprivredno gazdinstvo porodice Martić ostvarilo je bespovratna sredstva u iznosu od 630 635 dinara.

Predsednik Opštine Šid Zoran Semenović istakao je dobru saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

-Tokom obilaska gazdinstva porodice Martić i kroz razgovor sa njima, kao i sa ostalim poljoprivrednicima, možemo da dođemo do saznanja koje su to potrebe naših poljoprivrednika i da zajedničkim snagama isplaniramo najbolje moguće programe i mi kao Opština i Sekretarijat uz podršku poljoprivrednika - istakao je Semenović.

Republički zavod za statistiku je tokom 2018 godine sproveo Anketu o strukturi poljoprivrednih gazdinstava. Pre toga imali smo podatke iz Statističkog popisa objavljenog šest godina ranije, 2012 godine. Broj poljoprivrednih gazdinstava, prema ovoj anketi, u 2018. godini smanjio se za skoro 10 odsto u odnosu na 2012. godinu. Broj poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srbiji iznosi 569 310 u 2018. godini.

Najveći broj registrovanih poljoprivrednih gazdinstava nalazi se u Zlatiborskom regionu, gde ih je, prema podacima iz ove ankete, pre dve godine, bilo preko 40 hiljada. Poljoprivredni regioni sa preko 30 000  poljoprivrednih gazdinstava su Mačvanski, Beogradski i Rasinski region, dok je najmanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Borskom i Pirotskom regionugde ih ima manje od 15 hiljada. 

U odnosu na 2012. godinu primećen je drastičan pad od 27 odsto u broju poljoprivrednih gazdinstava koje koriste do 2 hektara poljoprivrednog zemljišta. Promena u posmatranom periodu je i sve veći broj žena nosilaca gazdinstva. Prosečna starost nosioca gazdinstva je 61 godina, što je za dve godine više nego ranije, dok je nešto malo više od 7 odsto nosilaca gazdinstva koji imaju ispod 40 godina.   


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar