Srbija dobila novog predsednika, Aleksandar Vučić stupio na dužnost!
31.05.2017.

Aleksandar Vučić položio je danas zakletvu i time preuzeo dužnost predsednika Srbije u narednih pet godina.

Srbija je tako dobila novog predsednika, a svečanosti polaganja zakletve prisustvovali su odlazeći predsednik Tomislav Nikolić, bivši predsednici Milan Milutinović i Zoran Lilić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, patrijarh SPC Irinej, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, beogradski muftija Mustafa Jusufuspahić, kao i predstavnici Vlade Srbije i diplomatskog kora. U sali su bili prisutni i Vučićevi roditelji, majka Angelina i otac Anđelko, i njegova deca, sin Danilo i ćerka Milica.

U sali je bila prisutna i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić obučena u plavu odoru sa lancem na kojem je grb Srbije.

Nekoliko minuta trajao je aplauz u skupštinskoj sali nakon što je predsednica parlamenta Maja Gojković pročitala izveštaj o sprovedenim predsedničkim izborima na kojima je Vučić pobedio u prvom krugu.

Vučić je zakletvu položio nad Ustavom, koji mu je dala predsednica Ustavnog suda Vesna Ilić Prelić, a čiji je poseban primerak napravljen za ovu priliku. Ispod Ustava Srbije na govornici u parlamentu nalazila se i verna replika Miroslavljevog jevanđelja.

Tekst zakletve glasi: Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiji kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti.

Potom je hor otpevao himnu Srbije Bože pravde.

Ispred zgrade parlamenta okupilo se više hiljada pristalica Srpske napredne stranke koje daju podršku Vučiću prilikom preuzimanja nove dužnosti. Okupljene je pozdravio Vučić koji im je poručio da najviše na svetu voli Srbiju, da sve njih veoma voli i da će narod uvek voleti. Uz povike Živela Srbija, Vučić im se zahvalio na podršci i veličanstvenom dočeku i obećao da će braniti i čuvati stabilnost i budućnost i da će se boriti za svu decu kao za svoju.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar