Vučević: Novi Sad zaslužuje političku stabilnost
08.06.2015.

Uprava Novog Sada je započela veliki broj investicionih aktivnosti u samom gradu i prigradskim naseljima kako bi se popravio kvalitet života građana, izjavio je u intervjuu za “Dnevnik” gradonačelnik Novog Sada i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke Miloš Vučević.

Novi Sad je u novu građevinsku sezonu ušao prilično razrovan, sa dotrajalom putnom infrastrukturom. Šta se radi na tom polju i da li ima dovoljno novca da se, što se tiče saobraćajnica, najveći problemi saniraju?

– Već nekoliko nedelja možete i sami da vidite kako radi mehanizacija JKP “Puta”. Angažovani su svi kapaciteti. Bio je zastoj samo nekoliko dana, nakon nevremena koje je i blokiralo pojedine delove grada. Upravo su završeni radovi u Partizanskoj ulici, u kojoj je sada asfalt prilagođen i za teški saobraćaj. Radi se i potpuna rekonstrukcija kolovoza u Rumenačkoj ulici, od Merkura do spajanja sa Bulevarom Evrope. Ta investicija je vredna 46 miliona dinara. Takođe, privode se kraju i radovi u Ulici Vojvode Bojovića koja je od prošle jeseni zatvorena. Tu je putare usporilo arheološko nalazište, ali kako je sada omogućeno da nastave radove, i ta ulica bi za najduže dve nedelje trebalo da bude kompletno završena.

Radi se u svim delovima grada, a od nedavno i sami Novosađani imaju mogućnost da elektronskim putem obaveste JKP “Put” o tome gde se nalaze udarne rupe od kojih, kako volimo da kažemo, “otpadaju točkovi”. Najpre je bilo na desetine prijava dnevno, a sad mi u tom preduzeću kažu da se njihov broj sveo na jednu – dve. Građani su i sami videli da preduzeće reaguje na njihove prijave, zahvaljujući kojima su sanirana oštećena na preko 50 lokacija. Opremanje putne infrastrukture je jedan od naših prioriteta. Uostalom, rebalansom buyeta predviđeno je dodatnih 300 miliona dinara samo za putnu privredu.

Jedna od značajnijih investicija svakako je izgradnja Bulevara Evrope. Kada se očekuje da novi bulevar bude povezan sa autoputem?

– Baš o tome sam početkom nedelje razgovarao sa ministarkom Zoranom Mihajlović i direktorom JP “Putevi Srbije” Zoranom Drobnjakom. Radovi na izgradnji petlje sever na autoputu E 75 su počeli, a od direktora JP “Putevi Srbije” dobio sam uveravanje da će spajanje autoputa sa Bulevarom Evropa biti završeno planiranom dinamikom. To znači da će do kraja septembra biti završena poslednja, IV faza Bulevara Evrope, a do kraja 2015. i njegovo spajanje na autoput, što je strateški važna investicija.

Ulaganja u prigradska mesta su takođe važna. Šta se od tih poslova radi i šta je u planu?

– Prečistač u Kovilju je završen, u Stepanovićevu su pri kraju radovi na izgradnji prečistača, isti posao nas očekuje u Rumenki. Nakon što dobijemo upotrebnu dozvolu, počinje priključenje domaćinstava na kanalizacionu mrežu u delu Veternika, severno i južno od Novosadskog puta, a isto se očekuje u Mesnoj zajednici Adice. To su sve investicije vredne nekoliko stotina miliona dinara, a na koje su stanovnici prigradskih naselja čekali decenijama. Mi ni u jedan posao nismo ušli pre dobijanja svih dozvola, i nijednu od tih velikih investicija nismo koristili za prikupljanje političkih poena. A sećate se kako su gradilišta otvarana u toku predizborne kampanje, pa naprasno zatvarana čim prođu izbori. Nema više toga. Takva politika je dovela do, da kažem, potpunog disbalansa u komunalnom opremanju Novog Sada. Ovim rebalansom planiramo i dodatna sredstva za izgradnju kanalizacije na Vidovdanskom naselju, za završetak kanalizacije u Begeču...

Problem nedostatka atmosferske kanalizacije u prigradskim naseljima je prisutan decenijama. Koliko će izgradnja prečistača da pomogne u tom delu i koja mesta će ih dobiti?

– Pomoći će svakako. Ali, prečistači nisu dovoljni. Naš veliki problem je održavanje kanala, nemar nekih građana koji te kanale zatrpavaju, pregrađuju ih, koriste ih za odlaganje otpada. Takvo ponašanje se kasnije svima obije o glavu. Poslednjih godinu dana uložili smo pet miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže, i milion za čišćenje odvoda. Međutim, ako budemo nemarni i nesolidarni, ni 10 puta više novca neće biti dovoljno. Dakle, svi koji se tako ponašaju treba da se zamisle, jer su kiše i obilne količine padavina ono sa čime ćemo morati da živimo narednih 10 godina.

Pre nekoliko dana sa resornim ministrom Aleksandrom Vulinom posetili ste Penzionerski dom koji je kompletno rekonstruisan uz veliku pomoć grada. Kako ste tom prilikom rekli, to nije jedino što Grad radi da izađe u susret potrebama svojih najstarijih sugrađana...

– U socijalnoj politici grada posvećuje se posebna pažnja Novosađanima koji su toj trećoj životnoj dobi. Osnovali smo Kancelariju za stare, finansirali smo odlazak penzionera u banje, obezbeđivali socijalnu pomoć naugroženijim penzionerima, kupovali im ogrev… I dalje ćemo sve činiti kako bi živeli pristojno, lakše nego što su živeli, i bili uključeni u sve društevene tokove. I kada razgovaram sa njima, umesto da kukaju, oni kažu da razumeju probleme koje ova vlast pokušava da reši. Od njih treba da učimo kako se žrtvuje za neke buduće generacije, a opremanje Dnevnog centara u Poštanskoj ulici je najmanje što je Grad mogao da učini. Inače, taj projekat će tek biti završen, jer je rebalansom predviđeno 10 miliona dinara za rekonstrukciju krova.

Poslednjih nekoliko meseci unutarstranački i međustranački sporovi odrazili su se i na preraspodelu snaga u Skupštini grada. Događaji u SPS-u, podele u DSS-u, ali i događaje oko otpuštanja radnika Informatike kada su predstavnici DSS-a i Treće Srbije razmenili oštre reči. U međuvremenu smenjen je i Adrej Fajgelj sa mesta direktora Kulturnog centra Novog Sada. Kakvi su sada odnosi među koalicionim partnerima i koliko ta šarolikost velikog broja učesnika u gradskoj vlasti opterećuje funkcionisanje grada?

– Odnosi su korektni. Ali, iskreno očekujem da će nakon sledećih lokalnih izbora biti manje stranaka u gradskoj skupštini. Čini mi se da su se Novosađani na prethodnim izborima malo “inatili”, pa su glasali za 10 do 15 lista, a posle se čudili ko je sve ušao u gradsku skupštinu. Nije mi jasno takvo rasipanje glasova, i zato opet poručujem sugrađanima da dobro razmisle da li će ponovo da prave egzotičnu lepezu stranaka u Skupštini grada, od krajnje levice do krajnje desnice, ili će da se opredele za stabilnu političku opciju koja može da vodi grad. Moja poruka je da se ne kockaju, već da Novom Sadu obezbede političku stabilnost, koju uostalom i zaslužuje.

Da li ste spremni za lokalne izbore i kako ćete na njih izaći. Samostalno ili u koaliciji?

– Srpska napredan stranka je apsolutno spremna. Nosilac liste će biti naš predsednik Aleksandar Vučić. O svemu ostalom ćemo razgovarati. Najpre na stranačkim organima, a kasnije i sa potencijalnim partnerima, ako to bude potrebno.

Koga vidite kao potencijalnog partnera za koaliciju i buduću saradnju ukoliko budete imali priliku da formirate novu gradsku vlast, i da li ima političkih partija i grupacija sa kojima je isključena saradnja?

– Zaista je rano da o tome pričamo. Imamo i previše posla da bi se bavili nepotrebnim kalkulacijama. Uostalom, očekujem da SNS dobije dominatnu podršku. A DS je stranka o kojom nismo nikada razmišljali kao o partneru, niti ćemo o tome ikada razmišljati.

Da li sebe vidite u 2016. godini nakon izbora na mestu gradonačelika u drugom mandatu?

– To je poslednja stvar o kojoj sad razmišljam. Cilj mi je do kraja mandata završim velike projekte, poput Bulevara Evrope, komunalnog uređenja prigradskih naselja, da dočekamo neke investitore, da “ispratimo” restrukturiranje komunalnih preduzeća, radove na Žeželjevom mostu... Da Novi Sad i ovu godinu završi kao finansijski najstabilnija lokalna samouprava u zemlji. 

Šta očekujete od pokrajinskih izbora?

– Ubedljivu pobedu SNS-a, i suštinske promene u rukovođenju Pokrajinom. Očekujem da se konačno zaustavi spirala propadanja Vojvodine, najpre u ekonomskom smislu.

(Aleksandar Savanović, Dnevnik)


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar