Botanička bašta Jevremovac, diskretni biser Beograda
28.04.2014.

Za Botaničku baštu Jevremovac u Beogradu, može se reći da je diskretni dragulj Beograda. Osnovana daleke 1889. godine, spada u red najstarijih botaničkih bašti na svetu. Svoje ime je dobila po bratu kneza Miloša, Jevremu Obrenoviću, na čijem je imanju smeštena. Začetnik ideje o osnivanju botaničke bašte u glavnom gradu Srbije, bio je Josif Pančić, koji je još 1874. godine, otvorio prvu botaničku baštu, na obali Dunava, ali koja je nesrećom, potopljena. Kralj Milan Obrenović, obnoviće botaničku baštu, na imanju svoga dede Jevrema, i ubrzo će za njene potrebe, u Drezdenu kupiti staklenu baštu, koja je i danas jedan od arhitektonskih bisera Beograda.



 

Botanička bašta se nalazi smeštena između Dalmatinske ulice, Takovske (iz koje se ulazi), ulice Vojvode Dobrnjca i Bulevara Despota Stefana.
Velika staklena bašta, iz 1892. izgrađena je u Viktorijanskom stilu, i u njoj ćete, na 550 kvadratnih metara, naći preko 1.000 različitih tropskih, subtropskih i mediteranskih vrsta zeljastih i drvenastih biljaka, grupisanih geografski, po kontinentima i ekološki. Pod njenim kupolama, raste biljni svet kišnih šuma.
 


Osim prelepe staklene bašte, Botanička bašta Jevremovac, može se pohvaliti i Japanskim vrtom, organizovanom na osnovnim principima uređenja japanskih vrtova, na kamenu, vodi i biljkama. Središnji deo japanskog vrta zauzima jezerce, za koje se voda crpe sa dubine od devedeset metara. I to, u centru Beograda.
Zapravo, činjenica da se nalazite u centru Beograda, postaće vam neverovatna, nakon samo nekoliko desetina minuta provedenih u botaničkoj bašti. Mir, spokoj, tišina, čist vazduh, u potpunom su kontrastu sa zaglušujućom bukom i zagađenošću okolnih ulica. Prava oaza u sred velikog grada.

U okviru botaničke bašte, nalazi se i herbarijum, koji na 120.000 tabaka ima preko 300.000 eksikata balkanske, evropske i svetske flore. Njegovu posebnu vrednost čini zbirka Josifa Pančića, sa 16.000 tabaka.



 

U okruženju jedinstvenog ambijenta Botaničke bašte Jevremovac, i u saradnji sa upravom, moguće je organizovati razne vidove manifestacija, kako poslovne tako i lične prirode. U prilog ovoj lokaciji, osim njene neosporne posebnosti, ide i činjenica da je u njenoj neposrednoj blizini moguće pronaći luksuzno opremljene aprtmane, za smeštaj vaših prijatelja ili poslovnih partnera.
 


Svakako vam savetujemo, da se pre nego što se odlučite za posetu, ili možda za organizovanje nekog događaja u Botaničkoj bašti Jevremovac, podrobno informišete o posebnom režimu ponašanja posetilaca.
Botanička bašta je otvorena svakog dana, uključujući i praznike, od devet izjutra do devetnaest časova.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar