Koncert pod nazivom Stabat Mater uskoro u Somboru

U organizaciji Kulturnog centra "Laza Kostić" Sombor održaće se koncert "Stabat Mater" (Giovanni Battista Pergolesi), u sredu, 24. aprila, u crkvi Svetog Stjepana kralja (Ištvana) u Somboru - poznatijoj kao Karmelićanska crkva (Trg Cara Uroša 3).

Početak koncerta predviđen je za 18 časova.

 

Đovani Batista Pergolezi (Giovanni Batista Pergolesi) je bio italijanski kompozitor, violinista i orguljaš (Jezi, 4. I 1710. - Pocuoli, 16. III 1736.) . Prva znanja iz muzike stekao je u rodnom mestu kod mesnih muzičara, a potom je kompoziciju i violinu studirao na Konzervatorijumu u Napulju ("Conservatorio dei Poveri di Gesù Cristo").

Bio je jedan od najvažnjih kompozitora bufo opere. Za svog veoma kratkog života komponovao je deset opera, veliki broj oratorijuma, kantata, trio sonata i koncerata.
"Stabat Mater" je jedno od njegovih najpoznatijih dela, komponovano 1736. godine, u poslednjim nedeljama Pergolezijevog života, na tekst čuvene srednjovekovne sekvence Stabat Mater dolorosa (Stajaše mati u bolu).
Delo je našlo svoju primenu i na filmskom platnu. Korišćeno je u mnogobrojnim filmovima od kojih su najpoznatiji "Farinelli" i "Amadeus".

Na koncertu u Somboru će učestvovati: Jana Jovanović - sopran, Nataša Rašić - mecosopran, Marija Družijanić - orgulje.

 

Izvor i foto: kcsombor.org.rs

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar