7 najboljih začina za mršavljenje
Autor: Redakcija
21.05.2019.

Detoksikujuća i antiinflamatorna svojstva nekih začina vam mogu pomoći da sagorite suvišne masnoće. Začini koji tope masnoće će vam pomoći da održite idealnu težinu tako što će vam poboljšati metabolizam, ublažiti glad i smanjiti masne naslage. Ovi začini ne samo da su bogati hranljivim sastojcima, već su i veoma zdravi i bezbedni za upotrebu.

 
Mada začine uglavnom koristimo zbog njihovih aromatičnih svojstava, oni su bogati i antioksidansima, esencijalnim uljima i drugim komponentama koje pomažu u gubitku kilograma. Mada nijedan od ovih začina nije magični lek koji će vam preko noći otopiti kilograme, ako počnete redovno da ih koristite, verovatno ćete primetiti pozitivan efekat. Najbolja stvar je to što ih lako možete ubaciti u redovnu ishranu.

1. Cimet
 
Cimet je jedan od najboljih začina koji pomaže u mršavljenju. On je odličan ako želite da ubrzate metabolizam i to njegovo svojstvo je poznato još od antičkih vremena. I savremene naučne studije su pokazale da aktivni sastojci u cimetu pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi. Takođe, cimet produžava osećaj sitosti, što dosta pomaže ako imate običaj da jedete kada ste nervozni. Zbog svog lepog ukusa, savršen je dodatak različitim čajevima, biljnom mleku i dezertima.
 
2. Kurkuma
 
Hranljiva i lekovita svojstva kurkume su vekovima poznata u mnogim kulturama. Sada se kurkuma koristi u gotovo čitavom svetu i mnogi je cene zbog toga što pomaže pri mršavljenju. Kurkuma je toliko zdrava uglavnom zahvaljujući kurkuminu, antioksidansu koji smanjuje adipozna tkiva. Ova supstanca, kao i polifenoli iz kurkume, pomaže u bržem sagorevanju suvišnih masnoća, tako da je odlična za sprečavanje gojaznosti.
 
3. Kajenska paprika
 
Kada govorimo o začinima koji pomažu u sagorevanju masnoća, kajenska paprika je nezaobilazna na tom spisku. Kapsaicin je glavna komponenta kajenske paprike koja ima termogeni efekat i poboljšava iskorišćavanje energije. Takođe, kajenska paprika deluje kao prirodni supresant apetita i produžava osećaj sitosti nakon obroka. Na taj način ćete smanjiti ukupan unos kalorija. Ipak, kajensku papriku treba koristiti u umerenim količinama, jer može iritirati probavni trakt.
 
4. Žen-šen
 
Redovna konzumacija žen-šena će vam začajno poboljšati metabolizam. Njegov uticaj na mršavljenje je svima dobro poznat. Zahvaljujući svojim aktivnim sastojcima, ovaj popularan začin poboljšava apsorpciju insulina i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi. Osim toga, on ublažava osećaj gladi i ubrzava metabolizam, što poboljšava sagorevanje kalorija.
 
5. Crni biber
 
Crni biber je još jedan začin koji sagoreva masnoću i koji treba da ubacite u svakodnevnu ishranu. Iako daje sjajan ukus gotovo svakom jelu, njegova hranljiva vrednost je dovoljan razlog da ga redovno konzumirate. Njegov aktivni sastojak piperin sprečava formiranje novih masnih ćelija. Štaviše, ako ga koristite sa kajenskom paprikom, to će vam samo po sebi sagoreti mnogo kalorija.
 
6. Ruzmarin
 
Ruzmarin je još jedan začin koji lako možete ubaciti u mnoga jela, s obzirom da gotovo svakom jelu daje fantastičan ukus. Ruzmarin je poznat po svojim antioksidantnim i antiupalnim svojstvima, a pomaže i u kontroli telesne težine. On poboljšava varenje i deluje kao blagi prirodan sedativ koji ublažava anksioznost, ali i apetit. I na kraju, on poboljšava metaboličke funkcije i smanjuje nivo šećera u krvi.
 
7. Đumbir
 
 
Đumbir je vrlo popularan začin zbog toga što uspešno sagoreva masnoće. Njegov aktivni sastojak, gingerol, ima termogeni efekat, što znači da ubrzava metabolizam i podstiče sagorevanje kalorija. Takođe, đumbir sadrži jake antioksidanse i ima antiupalna svojstva, što znači da poboljšava eliminaciju nakupljenih toksina u organizmu. Zahvaljujući tome, vaši organi će besprekorno funkcionisati, što značajno olakšava proces sagorevanja suvišnih kalorija.
 
 
 

Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar