APATINSKA PIVARA - SKRIVENI TURISTIČKI POTENCIJAL
Autor: Redakcija
17.09.2015.

Kada govorimo o turizmu u apatinskoj opštini, obično su nam na pameti Dunav, Banja Junaković ili lovišta. Međutim, retko nam na pamet pada turistički potencijal koji Apatin ima kao jedan od najstarijih i najvećih pivarskih centara na Balkanu.

Pivski turizam, šta je to?

Pivski (ili pivarski) turizam dobija na značaju poslednjih decenija i sve više postaje nezaobilazan deo turističke ponude gradova koji imaju tu sreću da se u njima proizvodi pivo. Neke zemlje su tako izgradile čitavu turističku ponudu oko piva (kao npr. Belgija). Slično je i sa gradovima poput Bremena, gde se proizvodi Beck’s. Svetski poznata tura Heineken Experience je obavezna za sve one koji posete Amsterdam. O Minhenu i Oktoberfestu ne treba trošiti reči.


Turisti u Beck’s pivari u Bremenu

Većina tura u poznatim evropskim pivarama traje između 45 minuta i 2 časa, u toku kojih se posetioci upoznaju sa istorijatom pivare, vrstama piva, procesu proizvodnje, zanimljivim podacima i anegdotama (a naša pivara stara preko dva ipo veka to svakako ima). Ture se završavaju nezaobilaznom degustacijom. Osim delova pogona, turе zahtevaju uređen muzej ili izložbeni prostor u kome je prikazan istorijat proizvodnje; kao i pivnicu u kojoj gosti mogu biti posluženi pivom. Takođe, veliki broj pivara prihoduje i od tzv. Fan Shop-ova, tj. od prodaje krigli, otvarača, podmetača i ostalih suvenira vezanih za pivsku kulturu.

Fan Shop Heineken pivare u Amsterdamu

Važno je reći da ove ture nisu namenjene samo pivopijama: koncept pivskog turizma sve više ide ka uklapanju u ukupnu turističku ponudu i istraživanje kulture i identiteta grada i regiona u kome se pivara nalazi. U tom smislu, pivare ne pohode samo pivski entuzijasti, već i oni zainteresovani za istoriju, arhitekturu, tehnologiju i istoriju industrije, razvoj dizajna, brenda i marketinga kroz prošlost itd. Za neke je dovoljan izazov to što mogu da probaju tek fermentisano pivo na mestu njegovog nastanka.


Po pivu smo najpoznatiji

Vratimo se na Apatin. Neizvesno je koliko turista bi privukla sama pivara. Ipak, ako uzmemo u obzir ogromno tržište ljubitelja piva u Srbiji i regionu, kao i vrtoglavo rastući broj međunarodnih entuzijasta okupljenih oko brojnih portala i foruma ljubitelja piva – dobra tura i atraktivna ponuda svakako mogu da postave pivaru kao turistički biser naše opštine, a i šire. Uostalom, Apatin je po pivu i najpoznatiji.

Apatinska pivara – ponos Apatina od 1756. godine

Svakako bi se pivska tura dobro uklopila sa specifičnom gastronomskom ponudom Apatina, a uz malo rada na održavanju i formiranju kulturno-istorijske ponude celog mesta, kao i uz pravilan marketing, naša opština bi sigurno prosperirala od ovog vida turizma. Recimo, pivara Stone Brewing u malom mestu Eskondido u Kaliforniji ugosti preko 50 hiljada turista godišnje. Broj posetilaca Stella Artois pivare u belgijskom gradu Luvenu broji se u stotinama hiljada (a uz cenu ulaznice od 8,5 evra predstavlja i značajan profit za kompaniju).


U svakom slučaju, u postavljanju pivare kao turističkog brenda treba uklopiti javni i privatni interes. Kada bi opština imala ozbiljan pristup turizmu, sigurno je da bi i menadžment pivare brzo shvatio zašto je otvaranje za turiste dobar potez: kako sa stanovišta profita i imidža, tako i sa stanovišta vraćanja lokalnoj zajednici. Ovo se naravno neće desiti samo od sebe. Potreban je ozbiljan pristup, ozbiljan plan i ozbiljno ulaganje. Nadamo se da će do toga i doći. Na dobrobit svih, a posebno nas pivopija.

 


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar