Danas je Ilindan
Autor:
20.08.2002.

Ilindan ili sveti Ilija Gromovnik obeležava se 2. avgusta. Narodno skazanje je da na današnji dan "pucaju" gromovi, a kaže se i da je to prvi znak prolaska leta jer postoji izreka "Od Ilije sunce sve milije".

Ilindan - što je narodski naziv za ovaj veliki praznik spada među posebno poštovane praznike kod pravoslavnih Srba. Ilindan je kod Srba česta slava mnogih zanatlija.

Svetog Iliju ili Gromovnika, narod smatra najsilovitijim među ognjenim svecima, pa ga svetkuje s velikim strahopoštovanjem. Srbi su, prelazeći u hrišćanstvo, mnoge osobine starog boga Peruna preneli na Svetog Iliju, koji, kao gromovnik Perun, upravlja munjama i gromovima.

Sveti Ilija se, po predanju, uvek vozi u ognjenim kolima u koja su upregnuta četiri konja iz čijih nozdrva suklja plamen. Grmljavina nije ništa drugo do tutnjava kola Svetoga Ilije kojima se svetac vozi po nebu i oblacima.


Komentari
Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.
Postavi komentar